Home / BBQ Technieken en Tips / Opvlammingen bij de BBQ: Wat zijn het en hoe beheers je ze?
Voorkom opvlamming bij de bbq

Opvlammingen bij de BBQ: Wat zijn het en hoe beheers je ze?

Opvlammingen bij de BBQ kunnen zowel voor doorgewinterde grillmeesters als beginners een bekend fenomeen zijn. Deze vurige uitbarstingen treden op wanneer vet of sappen van het vlees op de hete kolen of gasbranders van de barbecue druppelen, en ze kunnen je grillervaring best wel beïnvloeden.

In deze blogpost ga ik dieper in op wat opvlammingen zijn, waarom ze gebeuren en hoe je ze effectief kunt beheersen.

Waarom gebeuren opvlammingen bij de BBQ?

Het opvlammen, ook flare-ups genoemd, ontstaat meestal wanneer vet of sappen van het vlees op de hete kolen of gasbranders van de barbecue druppelen. Het vet komt hierbij in aanraking met de hoge hitte en ontbrandt vervolgens, waardoor vlammen omhoog schieten. Dit kan best spectaculair zijn, maar het kan ook leiden tot enkele problemen bij het grillen.

Waarom is het een probleem?

Hoewel opvlammingen er indrukwekkend uitzien, kunnen ze negatieve gevolgen hebben voor je gegrilde gerechten. Ten eerste kunnen de vlammen de temperatuur in de barbecue tijdelijk verhogen, wat kan leiden tot het verbranden van je voedsel. Dit kan ervoor zorgen dat de buitenkant van je steak of burger verkoold raakt, terwijl de binnenkant niet gaar is.

Daarnaast kunnen opvlammingen de smaak van je voedsel beïnvloeden. Wanneer het vet en de sappen verbranden, kunnen ze rook en roet produceren, wat een bittere smaak aan je gerechten kan geven. Dit is niet het soort rokerige smaak dat je wilt bereiken bij barbecueën.

Hoe kun je opvlammingen beheersen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om opvlammingen te beheersen en zo te voorkomen dat je barbecue-ervaring wordt verpest:

1. Vermijd vet vlees: Vet vlees druppelt meer vet en sap af, wat de kans op opvlammingen vergroot. Kies magerder vlees of snijd het overtollige vet van je vlees voordat je gaat grillen.

2. Gebruik een grillmandje of -rek: Een grillmandje of -rek kan helpen om je vlees en groenten boven de vlammen te houden en zo direct contact met het vet te verminderen.

3. Houd de grill schoon: Overtollig vet en voedseldeeltjes op de grillroosters kunnen opvlammingen veroorzaken. Zorg ervoor dat je grill schoon en goed onderhouden is, en verwijder eventueel residu na elke grillsessie.

4. Beheers de hitte: Verlaag de temperatuur van je grill om de kans op opvlammingen te verminderen. Dit kan betekenen dat je wat langer moet wachten voordat je begint met grillen, maar het voorkomt dat je gerechten verbranden.

5. Investeer in grillaccessoires: Er zijn speciale accessoires beschikbaar, zoals vlamverdelers en lekbakjes, die kunnen helpen om opvlammingen te verminderen.

6. Leer grilltechnieken: Door je grilltechnieken te verbeteren, zoals het regelmatig omkeren van je vlees en het bewaken van de grilltijd, kun je opvlammingen vermijden en toch sappige, smakelijke gerechten bereiden.


Kortom, opvlammingen bij de BBQ zijn normaal, maar met de juiste voorbereiding en technieken kun je ze effectief beheersen. Laat deze uitdaging je daarom vooral niet afschrikken.