Home / BBQ Technieken en Tips / Zo voorkom je druipend vet op de barbecue
Druipend vet geeft vetvlammen op de barbecue

Zo voorkom je druipend vet op de barbecue

Barbecueën is een kunstvorm die ons heerlijke, sappige gerechten biedt, maar het kan ook een uitdaging zijn om druipend vet te beheren. Druipend vet kan niet alleen leiden tot vlammen en rookontwikkeling, maar ook tot vlekken op je barbecue en mogelijk onveilige situaties. Hier zijn enkele waardevolle tips om druipend vet bij de barbecue effectief te voorkomen.

Kies voor mager vlees

Een eenvoudige manier om druipend vet te verminderen, is door magere vleessoorten te kiezen. Vetarme opties verminderen namelijk het risico op overmatig vet dat tijdens het koken vrijkomt. Kies daarom bijvoorbeeld kipfilet in plaats van kippendijen met vel.

Gebruik een opvangschaal

Plaats een opvangschaal onder het rooster om zo het druipend vet op te vangen. Deze schaal kan van aluminiumfolie zijn gemaakt voor gemakkelijke reiniging. Het voorkomt niet alleen dat het vet op de hete kolen komt, maar maakt daarnaast ook het schoonmaken achteraf een stuk eenvoudiger.

Voorkom contact met direct vuur

Plaats vlees met veel vet niet direct boven de hete kolen. Het voorkomt zo dat het vet direct op de kolen druipt en vlammen veroorzaakt. Door indirect grillen te gebruiken, behoud je de smaak zonder het risico van vetvlammen.

Maak gebruik van vetvangers

Sommige barbecues zijn uitgerust met speciale vetvangers. Deze vangbakken kunnen gemakkelijk worden verwijderd en vervolgens worden geleegd, waardoor je barbecue schoon en veilig blijft.

Regelmatig onderhoud

Maak je barbecue regelmatig schoon om vetophoping te voorkomen. Reinig na elke sessie de vetvangers, de opvangschaal en het rooster. Dit minimaliseert niet alleen druipend vet, maar het verlengt bovendien ook nog eens de levensduur van je barbecue.

Gebruik een vetbestendig matje

Plaats een vetbestendig matje op het rooster om druipend vet op te vangen. Deze herbruikbare matten zijn vaatwasmachinebestendig en bieden een handige oplossing voor een schone barbecue.


Door deze tips toe te passen, kun je zelf eenvoudig genieten van een druipend-vetvrije barbecue-ervaring. Het behoudt bovendien niet alleen de veiligheid en schoonheid van je barbecue, maar garandeert ook dat je gerechten smaakvol en sappig blijven.