Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ voorbereiding: stappenplan voor de geslaagde ervaring
Voorbereiding van het vlees voor de bbq

BBQ voorbereiding: stappenplan voor de geslaagde ervaring

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zekere ook voor de BBQ. Voordat je begint met grillen, is het een goede voorbereiding dus essentieel. Hierdoor zorg je namelijk voor een geslaagde barbecue-ervaring.

In deze blogpost neem ik je mee door de stappen die nodig zijn voor de voorbereiding van je BBQ en die ervoor zorgen dat alles vlot verloopt. Laten we beginnen met de eerste stap.

Stap 1: Schoonmaken en onderhoud van de BBQ

Een schone grill is een gelukkige grill! Voordat je dus begint, is het daarom cruciaal om je barbecue grondig schoon te maken. Het schoonmaken is dus een goede eerste stap in de voorbereiding van de bbq.

Verwijder hiervoor de as en overgebleven etensresten van de vorige keer. Controleer vervolgens of er geen verstoppingen zijn in de branders of luchttoevoeropeningen. Een schone BBQ zal je voedsel namelijk beter laten smaken en voorkomt daarnaast ongewenste rookontwikkeling.

Het onderhoud van je barbecue is verder ook essentieel. Zorg er dus voor dat alle onderdelen in goede staat zijn. Controleer de gasleidingen en aansluitingen bij een gasbarbecue en vervang deze indien nodig. Als je een houtskoolgrill gebruikt, controleer dan of het houtskoolrooster niet is doorgeroest. Een goed onderhouden BBQ gaat namelijk langer mee en zorgt verder voor veiligheid tijdens het koken.

Stap 2: Brandstof kiezen

Een andere stap in een goede voorbereiding van de bbq is zorgen dat je het juiste type brandstof kiestt. Dit hangt natuurlijk af van het type barbecue dat je hebt. Voor houtskoolgrills betekent dit het selecteren van de juiste houtskool of briketten. Voor gasgrills moet je de propaantank controleren en ervoor zorgen dat deze voldoende gevuld is.

Bij houtskoolgrills kun je ook spelen met de smaak door verschillende soorten houtsnippers aan de kolen toe te voegen. Dit kan een extra rokerige of aromatische smaak aan je gerechten geven.

Stap 3: Bereid je ingrediënten voor

Terwijl je BBQ op temperatuur komt, is dit het ideale moment voor de voorbereiding van je ingrediënten. Snij groenten, marineer vlees en zorg ervoor dat je alle kruiden en sauzen binnen handbereik hebt. Vergeet ook vooral niet om je bbq gereedschap klaar te leggen, zo kun je snel het vlees draaien. Een goede voorbereiding bespaart je dus tijd en stress tijdens het grillen.

Stap 4: Verwarm de BBQ voor

Afhankelijk van wat je gaat grillen, moet je de barbecue eerst op de juiste temperatuur brengen. Ook dit vergt een goede voorbereiding, want je wilt niet dat je BBQ nog moet beginnen met ontbranden.

Gasbarbecues warmen meestal wel snel op, terwijl houtskoolgrills wat meer tijd en aandacht vergen. Zorg ervoor dat je de grill op de gewenste temperatuur brengt voordat je begint met koken.

Stap 5: Grillen maar!

Nu je BBQ schoon, goed onderhouden en op temperatuur is, en je ingrediënten klaar zijn, is het tijd om te grillen. Plaats je eten op de grill en gebruik de juiste grilltijden voor elk gerecht. Vergeet niet te genieten van het proces en controleer regelmatig je gerechten.


Met deze voorbereidingsstappen ben je absoluut klaar voor een geslaagde barbecue-ervaring.