Home / BBQ Menu en recepten / Brood op stok bakken: heerlijk op de bbq of bij het kampvuur
Bak zelf eens een brood op stok

Brood op stok bakken: heerlijk op de bbq of bij het kampvuur

Iets wat bij mij herinneringen aan lang vervlogen tijden oproept is voor mij toch wel het bakken van brood op stok. Het is een heerlijke bezigheid voor bij de bbq of het kampvuur.

Het buiten zijn, het genieten van de frisse lucht en dan ook nog eens quality time doorbrengen met vrienden en familie is natuurlijk erg gezellig. Of het nu bij iemand thuis of tijdens het kamperen. Ik vind het geweldig. Een leuke toevoeging is dan ook om je eigen eten te bereiden boven een knisperend kampvuur. Een goed voorbeeld daarvan is het bakken van brood op stok bij zo’n kampvuur.

In deze blogpost neem ik je mee in de kunst van het brood op stok bakken en geef ik je enkele handige tips delen om van deze outdoor-ervaring een waar succes te maken.

Waarom brood op stok bakken?

Brood op stok bakken is dus niet alleen lekker, maar het is vooral ook een geweldige activiteit om te doen tijdens het kamperen. Hier zijn enkele redenen waarom je het zou moeten proberen:

 1. Simpel en snel: Het bereiden van deeg voor brood op stok is vrij eenvoudig en vereist slechts enkele basisingrediënten zoals bloem, water, gist en zout. Bovendien is het bakken ervan een snelle klus, wat handig is als je hongerige kampeerders tevreden moet houden.
 2. Voor iedereen: Het is een activiteit die geschikt is voor kampeerders van alle leeftijden. Zowel kinderen als volwassenen kunnen meedoen en zo hun eigen ‘brood’ bakken.
 3. Veelzijdigheid: Je kunt verschillende soorten deeg en smaakmakers gebruiken om je brood op stok aan te passen aan je smaak. Voeg kruiden, kaas, rozijnen, of zelfs knoflook toe voor extra smaak.

Hoe maak je dan zo’n brood op stok?

Het basisproces van brood op stok bakken is naar mijn idee vrij eenvoudig. Hier is een korte handleiding:

 1. Maak het deeg: Combineer bloem, water, gist en een snufje zout in een kom. Kneed het deeg tot het glad en elastisch is.
 2. Vorm het deeg: Verdeel het deeg in kleine porties en vorm er lange repen van die om een stok gewikkeld kunnen worden.
 3. Bakken boven het vuur: Houd een schoon, ongebruikt houten stok boven het vuur en wikkel het deeg eromheen. Draai de stok regelmatig om ervoor te zorgen dat het brood gelijkmatig gaar wordt.
 4. Geniet: Zodra het brood goudbruin en knapperig is, haal je het van de stok af en smeer je er boter op. Eet het terwijl het nog warm is!

Tips voor succesvol resultaat

 • Gebruik schoon, onbehandeld hout om je stokken te maken. Vermijd geverfde of gelakte stokken, want de chemicaliën kunnen in je brood terechtkomen.
 • Als je deeg met smaakmakers wilt toevoegen, kneed ze gewoon door het deeg voordat je het om de stok wikkelt.
 • Zorg ervoor dat het vuur niet te heet is. Je wilt het brood namelijk gelijkmatig kunnen bakken zonder het te verbranden.
 • Vergeet vooral ook niet om marshmallows of worstjes aan stokken te bakken voor een complete kampvuurervaring.

Met deze eenvoudige stappen en enkele handige tips kun je met succes brood op stok bakken bij het kampvuur. Het is een activiteit die kamperen nog specialer maakt en iedereen zal genieten van het heerlijke zelfgebakken brood. Dus de volgende keer dat je kampeert, vergeet dan zeker niet om de ingrediënten voor brood op stok mee te nemen en te genieten van deze smakelijke traditie. Veel bakplezier!