Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ-as slim gebruiken: 3 tips voor het opruimen en recyclen

BBQ-as slim gebruiken: 3 tips voor het opruimen en recyclen

Barbecueën is natuurlijk een heerlijke culinaire ervaring, maar wat te doen met de bbq-as die overblijft nadat de vlammen zijn gedoofd? In plaats van dit kostbare bijproduct zomaar weg te gooien, zijn er verschillende slimme manieren om het te hergebruiken en zelfs te recyclen.

In deze blogpost deel ik een aantal handige tips over hoe je BBQ-as een tweede leven kunt geven en hiermee milieubewuster kunt genieten van je grillavonturen.

1. BBQ-as als bodemverbeteraar voor je tuin

Wist je dat BBQ-as een uitstekende bron van mineralen is? Het bevat kalium, calcium en magnesium, die goed zijn voor de groei van planten. Strooi daarom een dunne laag as in je tuinbedden om zo de zuurgraad van de grond te neutraliseren en om de bodemstructuur te verbeteren.

De as kan vooral nuttig zijn voor planten die van kalkrijke grond houden, zoals tomaten en rozen. Vergeet vooral niet om de as goed te mengen met de aarde en test daarnaast de pH-waarde van de bodem om zo overmatig gebruik te voorkomen.

2. BBQ-as als onkruidverdelger

BBQ-as kan ook worden gebruikt om onkruid in je tuin te bestrijden. Strooi een dunne laag as op de plekken waar onkruid groeit. De as verstikt hiermee de ongewenste planten door de absorptie van vocht en essentiële voedingsstoffen te belemmeren. Wees echter wel voorzichtig en gebruik as spaarzaam, want een teveel kan juist weer schadelijk zijn voor de andere planten.

3. Laatste alternatief: weggooien

Als je bbq-as geen nuttige toepassing heeft in je huishouden of tuin, dan kun je het gewoon weggooien. LEt wel op, je mag het niet bij het GFT-afval gooien. As van houtskool mag gewoon bij het restafval. Zo wordt het uiteindelijk verwerkt bij het afvalverwerkingsbedrijf.


Kortom, de as kan veel meer zijn dan alleen een bijproduct van je grillavonturen. Met een beetje creativiteit en milieubewustzijn kun je deze dus prima een tweede leven geven en zo de impact op het milieu verminderen.