Home / BBQ Technieken en Tips / De temperatuur van de bbq regelen: tips en trucs
Het regelen van de temperatuur is belangrijk

De temperatuur van de bbq regelen: tips en trucs

Het barbecueën van de perfecte maaltijd is als een uitvoering in slow motion, waarbij je de hoofdrolspeler, de temperatuur, in de gaten houdt. Het regelen van de temperatuur in je barbecue is namelijk essentieel om smaakvolle en sappige gerechten te bereiden.

In deze blogpost duiken we dieper in op de kunst van het temperatuurbeheer bij het barbecueën.

Temperatuur BBQ regelen: de basis

Laten we beginnen bij de basis. Het begrijpen van de basisprincipes van temperatuurbeheer is de sleutel tot succes op de grill. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Kies de juiste brandstof: Of je nu houtskool, briketten, gas of pellets gebruikt, de keuze van brandstof heeft invloed op de temperatuur. Elk type brandstof heeft zijn eigen brandeigenschappen, dus kies degene die het beste past bij je kookstijl.
 2. Ventilatie controleren: De luchtstroom in je BBQ is cruciaal voor temperatuurbeheer. Gebruik de luchtinlaten en de schoorsteen om de luchttoevoer te regelen. Meer lucht betekent meer hitte, minder lucht betekent lagere temperaturen.
 3. Gebruik een thermometer: Investeer in een goede thermometer om de temperatuur in je BBQ nauwkeurig te meten en zodoende dus te regelen. Plaats de thermometer op grillniveau, zodat je weet wat de temperatuur is waar je eten daadwerkelijk kookt.
 4. Experimenteer met de positie: Plaats je eten op verschillende delen van de grill om te spelen met de temperatuur. Het gebied direct boven de brandstof is heter dan de randen, wat handig kan zijn voor het aanbraden van vlees voordat je het langzaam laat garen.

Temperatuurzones bij BBQ’en

Bij barbecueën draait alles om het creëren van verschillende temperatuurzones op je grill. Hier zijn de belangrijkste temperatuurzones en hoe je ze kunt bereiken:

 1. Directe hitte: Dit is het gebied direct boven de brandstofbron. Hier bereik je de hoogste temperaturen en kun je snel grillen en aanbraden.
 2. Indirecte hitte: Verplaats je eten naar de randen van de grill, weg van de directe hittebron. Dit is ideaal voor langzaam garen en roken.
 3. Tweede grillrooster: Sommige BBQ’s hebben een secundair grillrooster boven het hoofdrooster. Dit gebied is handig voor warmhouden of voor licht grillen.

Temperatuur barbecue regelen: tips & trucs

 • Leer je BBQ kennen: Elke BBQ heeft zijn ‘eigen persoonlijkheid’. Besteed daarom dus tijd aan het leren kennen van de unieke eigenschappen en temperatuurvariaties van jouw grill.
 • Gebruik accessoires: Investeer in accessoires zoals vuurmanden, deflectorplaten of waterbakjes om temperatuurbeheer te vereenvoudigen.
 • Geduld is een schone zaak: Veranderingen in temperatuur kunnen even duren, dus wees geduldig wanneer je aanpassingen maakt.
 • Houd een logboek bij: Noteer je kooktijden, temperaturen en resultaten om een betere controle te krijgen over je BBQ-sessies.

Het regelen van de temperatuur in je BBQ vereist zoals je ziet wat oefening en toewijding, maar het is in mijn ogen wel een essentiële vaardigheid voor elke serieuze BBQ-liefhebber.