Home / BBQ Technieken en Tips / De BBQ schoonmaken: de beste tips voor jouw barbecue
Het schoonmaken van de bbq

De BBQ schoonmaken: de beste tips voor jouw barbecue

Hey BBQ-liefhebbers! Welkom bij mijn gloednieuwe blog over alles wat met barbecueën te maken heeft. In deze blogpost vertel ik je meer over een essentieel onderdeel van het onderhoud van je grill: de bbq schoonmaken.

Het maakt eigenlijk niet uit of je nu een beginnende grillmeester bent of juist een doorgewinterde pro, het schoonmaken van je barbecue is essentieel voor het behouden van de smaak en prestaties van je grill. In deze gids zal ik je laten zien hoe je je BBQ grondig kunt reinigen, zodat je altijd kunt genieten van heerlijke maaltijden vanaf de grill.

1. Begin met een koude grill

Voordat je begint met het schoonmaken van de bbq, zorg je er eerst voor dat de grill volledig is afgekoeld. Dit voorkomt namelijk verbrandingen en maakt daarnaast het schoonmaken veiliger. Neem dus vooral de tijd om te ontspannen en geniet daarnaast van de voldoening van een goed onderhouden en schone BBQ.

2. Verwijder de as en houtskoolresten

Verwijder als eerste eerste de as en houtskoolresten uit de barbecue. Dit helpt namelijk om een goede luchtstroom te behouden en voorkomt verder dat vuil zich ophoopt. Het is daarnaast ook een goed moment om de vuurkorf goed te inspecteren op eventuele slijtage. En verder zorg je er hiermee voor een goede en gelijkmatige verdeling van de houtskool voor je volgende grillavontuur.

3. Draadborstel voor het rooster

Gebruik een stevige draadborstel om het barbecue rooster grondig te schrobben. Zorg er vooral voor dat je alle resten van voorgaande BBQ-sessies verwijdert. Dit is een essentiële stap in het schoonmaken van de barbecue en tevens voor het behoud van die heerlijke grillstrepen op je gerechten. Een schone grill zorgt dus voor een betere smaak en een gelijkmatigere verwarming.

4. Maak de grillroosters schoon

Nu is het tijd om de grillroosters uit de BBQ te halen en ze grondig schoon te maken. Dit kan met warm water en afwasmiddel, en spoel ze goed af. Als je hardnekkige vet- en roetresten hebt, overweeg dan het gebruik van een grillborstel met stoomfunctie voor een diepere reiniging.

5. Vet de grill in

Om roest te voorkomen, is het belangrijk om de grillroosters in te vetten met wat plantaardige olie. Dit houdt de roosters in goede staat en voorkomt daarnaast dat voedsel aan het rooster blijft plakken. Je kunt een stukje keukenpapier in olie dompelen en het rooster inwrijven voor een dunne, beschermende laag. En verder maakt de beschermende laag het schoonmaken van de bbq weer makkelijker.

6. Reinig de binnenkant

Verwijder de vet- en roetresten aan de binnenkant van de BBQ met behulp van een schraper en een vochtige doek. Dit zorgt voor een schonere verbranding en voorkomt tevens nare smaken. Let op gebieden zoals de deksel, branders en warmteverdelers, omdat deze ook kunnen worden aangetast door eventuele vetopbouw.

7. Vervang de vetopvangbak

Als je barbecue een vetopvangbank heeft, dan is het goed om te controleren of deze niet verstopt zit. Indien nodig kun je deze gewoon vervangen. Een schone vetopvangbak voorkomt namelijk vetbranden en ongewenste geuren. Als je vetopvangbak wegwerpbaar is, dan kun je overwegen om een reserve bij de hand te hebben, gewoon voor het geval dat.

8. Maak routine van de bbq schoonmaken

Het schoonmaken moet regelmatig worden herhaald om de levensduur van je bbq te verlengen en vooral ook om de smaak van je gerechten te behouden. Eenmaal per maand is meestal voldoende, maar vaker is beter als je vaak grilt. Neem vooral de tijd om je BBQ te inspecteren op eventuele reparaties die nodig zijn en volg de aanbevolen onderhoudsinstructies van de fabrikant.

9. Opslag

Tenslotte is het goed om je BBQ op een droge plaats te bewaren. Zo voorkom je namelijk roest. Bedek de barbecue indien mogelijk met een beschermhoes, zeker als je deze buiten laat staan. Als je een gasgrill hebt, zorg er dan voor dat de gastoevoer is afgesloten en dat de propaantank veilig is opgeborgen.


Dus, beste BBQ-enthousiastelingen, vergeet niet dat het grondige schoonmaken essentieel is voor het behoud van je grill en het leveren van heerlijke resultaten. Volg deze stappen regelmatig en je zult altijd kunnen genieten van perfect gegrilde maaltijden. Blijf grillen en smullen!