Home / BBQ Technieken en Tips / Barbecue en duurzaam: Tips voor een milieuvriendelijke ervaring
Ontdek alles over de duurzame barbecue

Barbecue en duurzaam: Tips voor een milieuvriendelijke ervaring

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het goed om te weten dat zelfs onze barbecuegewoonten een positieve draai kunnen krijgen.

Hier zijn enkele van mijn beste tips voor milieuvriendelijk en klimaatbewust barbecueën, zodat je kunt genieten van je grillfeestjes zonder schuldgevoel.

Kies voor duurzame brandstoffen

Begin met het kiezen van de juiste brandstof voor je barbecue. Biologische houtskool, gemaakt van resthout of duurzaam beheerde bossen, en natuurlijke briketten zonder chemicaliën zijn milieuvriendelijke opties. Deze brandstoffen branden niet alleen schoon, maar zorgen ook voor minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Overweeg een elektrische of gasbarbecue

Hoewel traditionele houtskool een favoriet blijft onder barbecue fans, zijn elektrische en gasbarbecues efficiëntere en schonere opties. Ze produceren namelijk minder luchtvervuiling en zijn over het algemeen makkelijker te reguleren, wat zorgt voor een efficiënter energieverbruik.

Minimaliseer voedselverspilling

Plan je maaltijden zorgvuldig om voedselverspilling te voorkomen. Koop en bereid alleen wat je nodig hebt, en moedig gasten aan om restjes mee naar huis te nemen. Composteer biologisch afval zoals groente- en fruitresten en ongebruikt vlees.

Gebruik herbruikbaar servies en bestek

Vermijd wegwerpplastic en papieren servies. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare borden, bestek en bekers. Dit vermindert niet alleen afval, maar bespaart ook geld en middelen op lange termijn.

Lokale en biologische producten

Kies voor lokaal geproduceerde en biologische producten. Lokale producten reizen minder ver, wat de koolstofvoetafdruk vermindert, en biologisch voedsel is geteeld zonder schadelijke pesticiden, wat beter is voor het milieu.

Let op duurzame vis en vlees

Bij het kopen van vis en vlees, zoek naar labels die duurzaamheid garanderen. Dit kan inhouden dat je kiest voor vis met een MSC-keurmerk of vlees van boerderijen die bekend staan om hun verantwoorde praktijken.

Beperk het gebruik van aluminiumfolie

Aluminiumfolie is handig, maar het is een eenmalig gebruiksmateriaal dat niet duurzaam is. Gebruik in plaats daarvan herbruikbare grillmatten of -manden, of investeer in duurzame alternatieven zoals siliconenmatten.

Energiezuinig koken

Optimaliseer het gebruik van je grill door meerdere items tegelijkertijd te koken, wat energie bespaart en de totale kooktijd vermindert. Sluit het deksel van de barbecue om zo de warmte te behouden en de kooktijd te verkorten.

Onderhoud je uitrusting

Zorg goed voor je barbecue en ander kookgerei. Regelmatig onderhoud en schoonmaken verlengen de levensduur van je apparatuur en verbeteren de efficiëntie.

Hergebruik van BBQ-as

Wil je je barbecue-ervaring nog milieuvriendelijker maken? Er zijn namelijk verrassende manieren om BBQ-as te hergebruiken. Zo kun je het inzetten als natuurlijke meststof en als onkruidbestrijder in de tuin.


Door deze tips toe te passen, kun je genieten van de vreugden van het barbecueën terwijl je ook bijdraagt aan een gezonder milieu. Elk klein gebaar helpt en maakt van elke barbecue een groenere ervaring.