Home / BBQ Technieken en Tips / Zo voorkom je simpel voedselverspilling bij de barbecue
Voorkom verspilling bij de barbecue met deze tips

Zo voorkom je simpel voedselverspilling bij de barbecue

De zomer is de perfecte tijd om de barbecue weer aan te steken en te genieten van heerlijke gegrilde maaltijden in de buitenlucht. Echter, bij barbecues kan er vaak sprake zijn van voedselverspilling. Van ongebruikte ingrediënten tot restjes die uiteindelijk worden weggegooid, het kan allemaal leiden tot onnodig afval.

In deze blogpost delen we enkele waardevolle tips om voedselverspilling bij de barbecue te voorkomen en te streven naar een duurzamere grillervaring.

1. Plan je maaltijd

Een van de belangrijkste stappen om bij de bbq voedselverspilling te voorkomen, is het plannen van je maaltijd. Bedenk van tevoren welke gerechten je wilt bereiden en hoeveel mensen je verwacht. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je echt nodig hebt.

2. Gebruik restjes creatief

Als je toch met restjes eindigt, wees dan creatief en gebruik ze in andere maaltijden. Overgebleven groenten kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt in salades of omeletten. Vleesrestjes kunnen worden gebruikt voor sandwiches of als vulling voor taco’s. Het gebruik van rest is dus een goede manier om voedselverspilling bij de barbecue tegen te gaan.

3. Portioneer slim

Probeer je gerechten in kleinere porties te verdelen, zodat mensen kunnen kiezen wat ze willen en er minder eten wordt verspild. Dit is vooral handig bij bijgerechten zoals salades.

4. Bewaar voedsel goed

Zorg ervoor dat je voedsel op de juiste manier bewaart om zo bederf te voorkomen. Op deze manier is er al minder voedselverspilling van goed eten bij de barbecue. Koel daarom bederfelijke producten zoals vlees, vis en zuivel in de koelkast tot je ze nodig hebt. Houd verder koude gerechten op ijs om ze vers te houden.

5. Serveer opnieuw

Als je gasten nog steeds honger hebben na de barbecue, overweeg dan om restjes opnieuw te serveren. Gegrilde groenten kunnen de volgende dag een heerlijke aanvulling zijn op een salade, en overgebleven vlees kan worden opgewarmd voor een snelle maaltijd.

6. Bewustwording creëren

Informeer je gasten bij de barbecue over je inspanningen om voedselverspilling te verminderen en moedig hen aan om hun steentje bij te dragen. Het creëren van bewustwording kan leiden tot meer duurzame gewoonten.

7. Leer van ervaring

Houd bij welke gerechten populair waren en welke minder in trek waren. Dit kan je helpen bij het plannen van toekomstige barbecues en het verminderen van voedselverspilling.


Met deze tips kun je voedselverspilling bij de barbecue tot een minimum beperken en tegelijkertijd genieten van heerlijke gegrilde maaltijden. Door bewust te zijn van je keuzes en inspanningen te leveren, kun je bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere barbecue-ervaring.