Home / BBQ Basics / BBQ met een budget: zo geniet je van de barbecue
Een bbq op budget is ook mogelijk

BBQ met een budget: zo geniet je van de barbecue

De zomer is in volle gang, en dat betekent dat het tijd is om de barbecue aan te steken en te genieten van heerlijke gegrilde gerechten in de buitenlucht. Maar kun je genieten van een bbq als je een beperkt budget hebt?

Allereerst: laat je vooral niet ontmoedigen, want in deze blogpost laat ik je zien hoe je kunt genieten van een geweldige BBQ-ervaring zonder elke euro om te moeten draaien.

1. Plan je menu vooral slim

Een van de eerste stappen om een BBQ binnen je budget te houden, is het slim plannen van je menu. Kies dus vooral voor betaalbare stukken vlees zoals spiesjes, kippenpoten, drumsticks, en varkenskarbonades in plaats van dure biefstukken. Daarnaast kun je groenten zoals paprika’s, uien en courgette grillen, die vaak goedkoper zijn dan vlees. Verder is het ook gewoon een kwestie van de aanbiedingen in de gaten houden, want ook dat kan euros schelen.

IngrediëntBetaalbaar Alternatief
RunderbiefstukKippenpoten
ZalmfiletVarkensworstjes
Ribeye steakDrumsticks
T-bonesteakGehaktburgers
GarnalenspiesjesGegrilde groentespiesjes
Budgetvriendelijke BBQ-ingrediënten

2. Koop in bulk

Wanneer je de kans hebt, koop dan je BBQ-ingrediënten in bulk. Vlees, marinades, houtskool en briketten zijn vaak voordeliger wanneer je ze in grotere hoeveelheden koopt. Bovendien kun je de extra voorraad weer gebruiken voor toekomstige BBQ-feesten.

3. Maak je eigen marinades en sauzen

In plaats van al te dure voorverpakte marinades en sauzen te kopen, kun je ook eenvoudig je eigen smaakvolle combinaties maken met ingrediënten die je meestal al in de voorraadkast hebt staan. Basisingrediënten zoals olie, azijn, kruiden en specerijen kunnen namelijk worden gecombineerd om heerlijke marinades te creëren. Daarnaast is het ook redelijk eenvoudig om zelf een bbq-saus te maken.

4. Investeer in herbruikbare grillaccessoires

Hoewel het misschien een initieel investering lijkt, kunnen herbruikbare grillaccessoires zoals grillmandjes, draadborstels en grillrooster-vervangers je op de lange termijn geld besparen. Je hoeft ze namelijk maar één keer te kopen en je kunt ze seizoen na seizoen gebruiken.

5. Organiseer een potluck BBQ

Als je vrienden of familie uitnodigt voor een BBQ, overweeg dan om een potluck-stijl BBQ te organiseren. Elk gast neemt dan een gerecht mee en daardoor worden de kosten en de inspanning voor het hosten van de BBQ verdeeld.

6. Gebruik houtskool slim

Als je een houtskoolgrill gebruikt, probeer dan het houtskool slim te gebruiken. Leg het houtskool aan één kant van de grill zodat je een directe en een indirecte warmtezone hebt. Hiermee kun je gerechten snel aanbraden en vervolgens langzaam laten garen zonder extra houtskool te verspillen.

7. Minimaliseer voedselverspilling

Voedselverspilling kan als snel je budget doen verdampen. Zorg er daarom voor dat je alleen bereid wat je nodig hebt en bewaar de restjes voor een andere maaltijd. Op die manier maximaliseer je de waarde van je BBQ-ingrediënten.


Met deze tips kun je een heerlijke BBQ-ervaring hebben zonder je budget te overschrijden. Geniet van het mooie weer, het gezelschap van vrienden en familie, en vooral van de smaakvolle gegrilde gerechten die je hebt voorbereid, allemaal terwijl je je financiële doelen behoudt. BBQ-budgetvriendelijkheid is de sleutel tot een zorgeloze zomer!