Home / BBQ Technieken en Tips / Zo onderhoud je de barbecue: Tips voor een langere levensduur
Het schoonmaken van het rooster hoort bij goed onderhoud van de barbecue

Zo onderhoud je de barbecue: Tips voor een langere levensduur

Om ervoor te zorgen dat je barbecue in topconditie blijft en je nog vele jaren van geweldige grillavonturen kunt genieten, is regelmatig onderhoud essentieel.

Met deze waardevolle tips leer je hoe jij jouw barbecue kunt onderhouden om zo een langere levensduur te garanderen.

1. Reinig grondig na elk gebruik

Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van je barbecue is het grondig reinigen na elke grillbeurt. Het verwijderen van achtergebleven etensresten, vet en roet voorkomt niet alleen onaangename smaken en geuren bij toekomstige grillen, maar verlengt verder ook de levensduur van je barbecue. Zorg er ook voor dat je de roosters, deksel, lekbak en andere componenten grondig schoonmaakt.

2. Controleer en vervang onderdelen indien nodig

Regelmatig inspecteren van je barbecue is cruciaal in het onderhoud. Controleer hierbij de staat van de roosters, branders, ontstekers en slangen. Als je enige slijtage of schade opmerkt, overweeg dan om de betreffende onderdelen te vervangen. Dit houdt je barbecue veilig en efficiënt.

3. Bescherm je barbecue tegen de elementen

Blootstelling aan de elementen kan je barbecue aantasten, vooral als je deze buiten laat staan. Overweeg om je barbecue te beschermen met een afdekhoes als je hem niet gebruikt. Dit helpt roestvorming en schade door weersinvloeden te voorkomen.

4. Olie de roosters in

Het periodiek invetten van de grillroosters met plantaardige olie voorkomt dat voedsel blijft plakken en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Dit eenvoudige onderhoud kan de levensduur van je roosters van de bbq verlengen.

5. Reinig de vetopvangbak

Voor gastoestellen is het essentieel om de vetopvangbak regelmatig te reinigen om zo brandgevaar te voorkomen. Laat vet- en olieophopingen dus niet te lang zitten. Leeg de opvangbak na elke grillbeurt en maak deze schoon om vetbranden te voorkomen.

6. Bewaar je barbecue correct

Als je je barbecue in de winter niet gebruikt, zorg er dan voor dat je deze goed opslaat. Reinig de barbecue grondig, verwijder de gasfles (indien van toepassing) en berg de barbecue op een droge, beschutte plaats op.

7. Regelmatig onderhoud van gasbarbecues

Als je een gasbarbecue hebt, overweeg dan om een jaarlijks onderhoud uit te voeren. Controleer de gasleidingen, ontstekers en gasdrukregelaar. Laat indien nodig een professional je barbecue inspecteren en het onderhoud uitvoeren.

8. Gebruik de juiste brandstof

Gebruik altijd de juiste brandstof voor je barbecue. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor houtskool, briketten of gas. Het gebruik van de verkeerde brandstof kan de prestaties van je barbecue beïnvloeden en zelfs schade veroorzaken.


Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je barbecue in uitstekende staat blijft en klaar is voor vele heerlijke grillavonturen in de toekomst. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van je barbecue aanzienlijk verlengen en blijven genieten van die sappige hamburgers, perfect gegrilde steaks en smakelijke groenten. Veel grillplezier!