Home / BBQ Technieken en Tips / Briketten hergebruiken: zet een duurzame stap bij de BBQ
Zet de duurzame stap en kies voor het hergebruiken van de briketten

Briketten hergebruiken: zet een duurzame stap bij de BBQ

Barbecueën staat gelijk aan genieten van sappige steaks, smaakvolle hamburgers en perfect gegrilde groenten. Maar wat als je het maximale uit je briketten kunt halen en ze kunt hergebruiken? Ontdek het geheime ingrediënt voor een duurzame en kostenefficiënte BBQ-ervaring.

Waarom zou je briketten willen hergebruiken?

 1. Milieuvriendelijkheid: Door je briketten opnieuw te gebruiken, verminder je de hoeveelheid afval en draag je bij aan een duurzamere levensstijl.
 2. Kostenbesparing: Nieuwe briketten kopen kan op den duur aantikken. Hergebruik is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar dus ook voor je portemonnee.
 3. Efficiënt Gebruik: Hergebruikte briketten behouden nog steeds hun kracht en kunnen daardoor opnieuw worden ingezet voor een volgende grillronde.

Stappen voor effectief hergebruik

 1. Grondig reinigen: Voordat je de briketten opnieuw gebruikt, is het belangrijk om ze eerst grondig te reinigen. Verwijder alle as en resten van de vorige sessie om zo de efficiëntie te behouden.
 2. Sorteren op kwaliteit: Niet alle briketten zijn gelijk. Sorteer ze op basis van hun staat. Gebruik de sterkste en minst verbrande briketten voor de beste resultaten.
 3. Luchttoevoer controleren: Controleer de luchttoevoer van je BBQ. Een goede luchtstroom is essentieel voor het behouden van de hitte. Schoongemaakte ventilatieopeningen zorgen voor een optimale prestatie.
 4. Gelijkmatige Verdeling: Verspreid de hergebruikte briketten gelijkmatig over de grill. Dit zorgt voor een consistente warmte, waardoor je gerechten perfect worden bereid.

Voordelen van het hergebruiken van briketten

 1. Behoud van hitte: Ondanks hun eerdere gebruik geven de herbruikbare briketten nog steeds een behoorlijke hoeveelheid hitte.
 2. Langere grilltijd: Met geschikte briketten kun je weer genieten van een langere grilltijd, wat perfect is voor uitgebreide barbecuesessies.
 3. Minder afval: Door briketten een tweede kans te geven, verminder je de hoeveelheid afval die je genereert.

Tips voor optimaal gebruik

 • Voeg af en toe nieuwe briketten toe voor een extra boost aan hitte.
 • Experimenteer met de combinatie van hergebruikte en nieuwe briketten voor de beste resultaten.
 • Bewaar de bruikbare briketten op een droge plaats om hun prestaties te behouden.

Hergebruik van briketten is niet alleen een slimme manier om kosten te besparen, maar ook een goede stap naar duurzamer barbecueën. Met de juiste zorg en aandacht kun je dus genieten van heerlijk gegrild voedsel zonder de planeet te belasten.