Home / BBQ Menu en recepten / Zelf een bbq saus maken: 8 tips voor succes
Maak zelf je bbq saus

Zelf een bbq saus maken: 8 tips voor succes

Een van de meest opwindende aspecten van BBQ’en is het creëren van je eigen sauzen. Er gaat niets boven de smaak van een zelfgemaakte BBQ-saus die perfect is afgestemd op je persoonlijke smaak. Als je wilt ontdekken hoe je zelf BBQ-saus kunt maken, dan ben je hier aan het juiste adres.

In deze blogpost delen we 8 waardevolle tips om je op weg te helpen naar een smakelijk avontuur van zelfgemaakte sauzen.

1. Begin met een basis

De basis van de meeste BBQ-sauzen is eigenlijk best eenvoudig: tomatenketchup, tomatenpuree, mosterd, azijn, of zelfs mayonaise. Kies dus vooral je favoriete basis om te beginnen.

2. Voeg kruiden en specerijen toe

Kruiden en specerijen voegen diepte en smaak toe aan je saus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knoflook, uien, paprika, komijn, cayennepeper, en meer. Experimenteer verder met verschillende combinaties.

3. Zoetstoffen en zuren

Sauzen hebben vaak zoetstoffen nodig voor een gebalanceerde smaak. Overweeg daarom bruine (basterd) suiker, honing, ahornsiroop of zelfs fruitpuree. Voeg daarnaast ook zuren toe, zoals azijn of citroensap, voor een verfrissende toets.

4. Wees geduldig met sudderen

Laat je bbq saus sudderen op laag vuur om de smaken te laten samenkomen. Roer regelmatig om zo aanbranden te voorkomen.

5. Pas de dikte aan

Je kunt de dikte van je saus aanpassen door meer basis toe te voegen voor een dunnere saus of door juist langer te laten sudderen voor een dikkere saus.

6. Proef en pas aan

Proef je barbecue saus terwijl je hem maakt. Voeg eventueel extra ingrediënten toe om de smaak naar wens aan te passen. Wees vooral niet bang om te experimenteren.

7. Bewaar en gebruik

Bewaar je zelfgemaakte BBQ-saus in een luchtdichte fles of bakje in de koelkast. Het blijft meestal wel een paar weken goed. Gebruik het als marinade, glazuur of als dipsaus voor je gegrilde gerechten.

8. Experimenteer en creëer

Het maken van zelfgemaakte BBQ-saus is een creatief proces. Experimenteer met nieuwe ingrediënten en smaakcombinaties. Misschien ontdek je wel je eigen unieke signatuursaus.

Zelf BBQ saus maken: Ga aan de slag

Nu je deze 8 tips hebt om zelf BBQ-saus te maken, ben je klaar om de keuken in te duiken en je eigen smakelijke sauzen te creëren. Vergeet vooral niet dat het een avontuur is, en dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces. Speel vooral met smaken, pas aan naar smaak, en ontdek je eigen perfecte BBQ-saus.