Home / BBQ Menu en recepten / Een Potluck BBQ organiseren, dit is wat je moet weten
Zo organiseer je zelf een gezellige potluck barbecue

Een Potluck BBQ organiseren, dit is wat je moet weten

Als de zomer daar is, dan is het weer tijd is om de barbecue aan te steken en samen te komen met vrienden en familie. Maar waarom zou je al het werk zelf doen als je ook een potluck BBQ kunt organiseren? Een potluck BBQ is namelijk een geweldige manier om samen te genieten van heerlijk eten en om de lasten te verdelen. Hier zijn enkele tips om hier een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

1. De uitnodiging

Stuur uitnodigingen naar je vrienden en familie waarin je uitlegt dat het een potluck BBQ wordt. Vraag daarom aan iedereen om een gerecht mee te brengen om deze te delen. Zorg er ook voor dat je duidelijk communiceert welk soort gerecht ze moeten meenemen, zoals voorgerechten, bijgerechten, hoofdgerechten of desserts.

2. Potluck BBQ thema en coördinatie

Overweeg om een thema te kiezen voor je potluck barbecue, zoals Mexicaans, Aziatisch, of Amerikaanse klassiekers. Dit kan goed helpen om de gerechten op elkaar af te stemmen. Coördineer met je gasten om ervoor te zorgen dat er voldoende variatie is en dat er niet te veel duplicaten van dezelfde gerechten zijn.

3. Organiseer de ruimte

Zorg voor voldoende zitplaatsen en tafelruimte voor al het heerlijke eten dat zal worden meegenomen. Als je in een park of op het strand bent, overweeg dan om picknicktafels te reserveren of om dekens neer te leggen voor een ontspannen sfeer.

4. Grillplan

Als de gastheer of gastvrouw ben je bij een potluck barbecue meestal verantwoordelijk voor het grillen van het hoofdgerecht, zoals spiesjes, hamburgers, worsten of steaks. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je gasten arriveren, inclusief houtskool, aanmaakblokjes en grillgereedschap.

5. Delen en genieten

Wanneer de gasten arriveren, laat ze dan hun gerechten opstellen op de daarvoor bestemde tafel. Dit geeft iedereen de kans om elkaars creaties te bewonderen voordat ze beginnen met eten. Zorg ervoor dat je voldoende borden, bestek en servetten hebt, zodat iedereen comfortabel kan eten.

6. Vergeet vooral de drankjes niet

Naast het delen van gerechten, kunnen gasten ook hun favoriete drankjes meenemen. Dit kan variëren van frisdranken en limonade tot bier, wijn of zelfgemaakte ijsthee. Zorg er wel voor dat er voldoende koeling is om de drankjes koud te houden.

7. Entertainment en activiteiten

Bij potluck BBQ gaat het niet alleen over eten; het gaat ook om plezier en samenzijn. Overweeg daarom om enkele buitenspellen of activiteiten te plannen, zoals frisbee, volleybal of een speurtocht voor de kinderen. Muziek kan ook de sfeer verbeteren, dus zorg voor een afspeellijst met zomerhits.

8. Desserts en toetjes

Een potluck barbecue is pas compleet met heerlijke desserts. Laat je gasten vooral hun favoriete zoetigheden meebrengen, zoals taarten, koekjes of fruit. Je kunt zelf ook ijs met lekkere sauzen serveren, dat doet het altijd wel goed.

9. Bedank je gasten!

Vergeet vooral niet om je gasten te bedanken voor hun bijdragen en voor hun aanwezigheid. Een klein bedankkaartje of een attent gebaar kan het verschil maken en je waardering tonen voor hun deelname.


Een potluck BBQ is de perfecte gelegenheid om samen te komen, lekker te eten en herinneringen te maken. Door de lasten te delen zijn je eigen kosten wat lager en daardoor kan iedereen genieten van een gevarieerde maaltijd en het gezelschap van vrienden en familie.