Home / BBQ Menu en recepten / Spiesjes op de BBQ: Mijn 5 tips voor succes
Spiesjes van de BBQ, altijd lekker!

Spiesjes op de BBQ: Mijn 5 tips voor succes

Als er één ding is waar ik nooit genoeg van kan krijgen tijdens het barbecueën, dan zijn het wel heerlijke spiesjes. Sappig vlees, knapperige groenten en een verrukkelijke marinade maken ze tot een favoriet op elke barbecue.

In deze blogpost deel ik graag mijn top 5 tips voor het bereiden van perfecte spiesjes op de BBQ, van het gaarheidsniveau tot het kiezen van de juiste ingrediënten. Laten we dus vooral de grill aansteken en aan de slag gaan!

1. Snijd de ingrediënten gelijkmatig

Een van de geheimen van geweldige spiesjes is het zorgen voor gelijkmatig gesneden ingrediënten. Hierdoor garen alle delen gelijktijdig, en daarmee voorkom je dat sommige stukjes verbranden terwijl andere nog rauw zijn. Zorg er dus vooral voor dat je vlees en groenten in vergelijkbare groottes snijdt en houd daarnaast ook rekening met de grilltijd van elk ingrediënt.

2. Gebruik houten of metalen spiesjes

De keuze tussen houten en metalen spiesjes hangt eigenlijk af van je voorkeur. Houten spiesjes moeten meestal voor gebruik geweekt worden in water. Dit om te voorkomen dat ze verbranden op de grill. Metalen spiesjes zijn echter herbruikbaar en daarom dus ideaal als je regelmatig spiesjes maakt. Wat je ook kiest, zorg er wel voor dat de spiesjes schoon zijn en niet splinteren.

3. Marinade is de sleutel

Een smaakvolle marinade is in mijn ogen cruciaal voor heerlijke spiesjes. Marineren voegt namelijk niet alleen smaak toe, maar het helpt ook om het vlees sappig en mals te houden. Laat je ingrediënten daarom minstens 30 minuten tot enkele uren in de marinade rusten voordat je begint met grillen. Experimenteer vooral met verschillende marinades en ontdek je favoriet.

4. Grill spiesjes op de juiste temperatuur

De juiste grilltemperatuur is van essentieel belang. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Als je te heet grilt, loop je namelijk het risico dat de buitenkant van je spiesjes verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Een gelijkmatige goudbruine kleur is wat je wilt bereiken.

5. Weet wanneer het gaar is

Niets is zo teleurstellend als overgaar of ondergaar vlees op je spiesjes. Gebruik dus een vleesthermometer om de gaarheid te controleren. De juiste interne temperatuur hangt af van het type vlees dat je gebruikt. Bijvoorbeeld, voor kip moet de interne temperatuur 75°C zijn, terwijl varkensvlees en rundvlees veilig zijn om te eten bij respectievelijk 63°C en 57°C. Houd verder ook in gedachten dat vlees blijft doorgaren nadat het van de grill is gehaald, dus haal het iets eerder van de grill dan de gewenste temperatuur.

Bonus tip: Laat het rusten

Na het grillen is het belangrijk om je spiesjes enkele minuten te laten rusten voordat je ze serveert. Hierdoor kan het vlees zichzelf herverdelen en behoudt het zijn sappigheid. Bedek de spiesjes met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 5 minuten rusten voordat je aanvalt.


Met deze 5 tips ben je goed op weg naar het bereiden van de perfecte spiesjes op de BBQ. Of je nu gaat voor klassieke kipspiesjes, smaakvolle groentespiesjes of een mix van beiden, met de juiste technieken en wat oefening kun je keer op keer genieten van heerlijke resultaten. Dus, pak je favoriete ingrediënten en laat de grillplezier beginnen!