Home / BBQ Menu en recepten / Barbecue en kruiden: waarom dit een perfecte combinatie is
Kruiden passen prima bij de barbecue

Barbecue en kruiden: waarom dit een perfecte combinatie is

Een van de meest essentiële elementen van een heerlijke barbecue is de kunst van het kruiden. Het slim gebruiken van kruiden en specerijen kan een doorsnee grillavontuur transformeren in een culinaire ervaring vol smaakexplosies. Hier zijn enkele tips om jouw BBQ gerechten te verheffen door het slim gebruik van kruiden.

1. Experimenteer met diverse kruidenmixen

Kruiden vormen de kern van smaak. Experimenteer vooral met verschillende kruidenmixen. Dus van de klassieke barbecue rub tot bijvoorbeeld exotische smaakcombinaties. Mixes zoals paprika, knoflook, ui, komijn, cayenne en bruine suiker kunnen bovendien een geweldige basis vormen voor je rubs.

2. Leer de kracht van verse kruiden kennen

Naast gedroogde kruiden heb je ook verse kruiden. Deze kruiden voegen een onmiskenbare frisheid toe aan je barbecue gerechten. Probeer daarom eens basilicum, koriander, peterselie, rozemarijn of tijm voor extra aroma. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan marinades of juist direct tijdens het koken voor nog meer smaak.

3. Timing is alles bij het gebruik van kruiden

Bepaal ook wanneer je je kruiden toevoegt. Sommige kruiden werken namelijk erg goed in marinades die een paar uur van tevoren worden toegepast, terwijl andere weer het best zijn als ze direct voor het grillen worden toegevoegd.

4. Weet welke kruiden bij welk vlees passen

Verschillende soorten vlees vragen weer om verschillende kruiden. Zo passen bijvoorbeeld salie, rozemarijn en tijm goed bij lamsvlees, terwijl komijn, paprika en chilipoeder weer geweldig zijn voor rundvlees.

5. Combineer kruiden met houtsnippers voor extra smaak

Het combineren van kruiden met specifieke houtsnippers op je houtskool- of gasgrill kan weer een extra smaak dimensie aan de barbecue toevoegen. Bijvoorbeeld, rozemarijn en tijm passen goed bij hickory houtsnippers.

6. Vergeet groenten en vis niet

Kruiden zijn natuurlijk niet alleen bedoeld voor vlees. Ze kunnen ook prima de smaak van groenten en vis enorm verbeteren. Probeer daarom eens dille en citroen voor vis, en tijm en oregano voor gegrilde groenten.

7. Matig gebruik van kruiden is de sleutel

Wees voorzichtig met de hoeveelheid kruiden die je gebruikt voor bij de barbecue. Het moet vooral de smaak verbeteren zonder hierbij te overheersen. Probeer daarom eerst een kleine hoeveelheid en voeg vervolgens meer toe naar smaak.


Het slim gebruik van kruiden is een kunst die jouw barbecue-gerechten kan transformeren van gewoon naar buitengewoon. Door te experimenteren, te leren en te spelen met een breed scala aan kruiden, kun je je grillkunsten naar een hoger niveau tillen. Gebruik vooral deze tips en vertrouw zeker op je eigen smaak.