Home / BBQ Technieken en Tips / Vlees laten rusten: ontdek waarom je dit moet doen bij de BBQ
Laat het vlees altijd even rusten als deze van de bbq komt.

Vlees laten rusten: ontdek waarom je dit moet doen bij de BBQ

Bij het barbecueën is er een vrij cruciale stap die vaak wordt onderschat. Dit is namelijk de stap van het laten rusten van het vlees nadat deze gegrild is op de BBQ. Het laten rusten verdient daarom eigenlijk alle aandacht die het maar kan krijgen.

Een cruciale stap na het grillen

Stel je voor: je hebt zojuist met zorg een prachtige steak van de barbecue gehaald. Het vlees is sappig, perfect gegaard, en de aroma’s zijn verleidelijk. De verleiding is eigenlijk te groot om onmiddellijk aan te vallen, maar hier komt de cruciale stap van het laten rusten om de hoek kijken.

Dit houdt het laten rusten van het vlees bij de BBQ in

Bij het laten rusten van het vlees nadat het van de bbq komt, laat je deze even staan voordat je het aansnijdt en vervolgens serveert. Dit moment van rust is namelijk van groot belang omdat het zo de sappen in het vlees laat herverdelen, waardoor het malser en smaakvoller wordt.

Waarom rust gunnen aan je BBQ creaties?

Waarom zou je je kostbare BBQ-creaties deze rust gunnen? Laat ik eens dieper ingaan op de voordelen:

  1. Sapbehoud: Het vlees laten rusten als deze van de bbq komt stelt de vleessappen in staat om zich zo gelijkmatig door het hele stuk te verspreiden. Hierdoor blijft het vlees sappig en smaakvol, wat de ultieme beloning is voor je geduld.
  2. Malsheid: Tijdens het koken trekken de sappen naar het midden van het vlees. Door het te laten rusten, kunnen de sappen zich weer gelijkmatig door het hele stuk verspreiden, wat resulteert in een gelijkmatige malsheid.
  3. Temperatuurverdeling: Rusten helpt ook bij het gelijkmatig verdelen van de interne temperatuur. Hierdoor voorkom je dat het buitenste deel van het vlees te gaar wordt, terwijl het binnenste nog aan het rusten is.
  4. Smaakontwikkeling: Tijdens het rusten zet het enzymatische proces zich voort, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de smaak. Het bbq vlees wordt door het rusten dus rijker en smaakvoller.

Het toepassen van de techniek

Hoe kun je deze techniek effectief toepassen? Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald, leg je het op een snijplank en dek je het losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees vervolgens rusten voor ongeveer 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees.


Het laten rusten van het vlees bij de BBQ is dus geen optionele extra stap, maar eigenlijk eerder een essentieel ritueel voor elke serieuze BBQ-liefhebber. Je geduld wordt namelijk beloond met malser, smaakvoller vlees dat de moeite van het wachten waard is.