Home / BBQ Technieken en Tips / De BBQ aansteken: tips voor een perfecte start
De BBQ aansteken met een starter

De BBQ aansteken: tips voor een perfecte start

Het is zomer, de zon schijnt en de geur van gegrild voedsel zweeft in de lucht. Er is dus eigenlijk beter moment om de barbecue aan te steken! Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of net begint, het correct aansteken van de BBQ is een essentiële vaardigheid voor een geslaagde barbecue.

In deze blogpost zal ik je begeleiden door het proces, met handige tips en trucs om van je barbecue-ervaring een smakelijk succes te maken.

De barbecue aansteken: wat heb je nodig?

Voordat je begint, verzamel je eerste de benodigdheden:

 • Houtskool of briketten: Kies je favoriete brandstof, afhankelijk van je voorkeur voor hitte en smaak.
 • Aanmaakblokjes of een starter: Voor het aansteken van de brandstof.
 • Lucifers of een aansteker: Om de aanmaakblokjes te ontsteken.
 • Grillrooster: Plaats dit boven de brandstof als het eenmaal brandt.

Stap 1: Veiligheid Eerst

Plaats de BBQ op een vlakke ondergrond, weg van brandbare materialen en uit de buurt van overhangende bomen. Zorg ervoor dat de BBQ stabiel staat voordat je begint met het aansteken ervan.

Stap 2: Luchtcirculatie

Zorg voor voldoende luchtcirculatie door de ventilatieopeningen van de barbecue te openen. Dit zal namelijk helpen om een goede trek te creëren. En die trek is weer essentieel voor het aansteken en onderhouden van het vuur.

Stap 3: Brandstof regelen

Giet de gewenste hoeveelheid houtskool of briketten in de barbecue en schik ze zo dat je een gelijkmatige laag hebt. De hoeveelheid brandstof hangt natuurlijk af van wat je gaat grillen en hoe lang je van plan bent om te gaan barbecueën.

Stap 4: Aansteken van de BBQ

Er zijn verschillende methoden voor het aansteken van de bbq:

Aanmaakblokjes:

 1. Plaats enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten.
 2. Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker.
 3. Laat de blokjes volledig branden totdat de brandstof bovenaan is bedekt met een grijze aslaag. Dit kan ongeveer 15-20 minuten duren.

Houtskool,- of brikettenstarter:

 1. Vul de brikettenstarter met houtskool of briketten.
 2. Plaats enkele aanmaakblokjes onderaan de starter en steek ze aan.
 3. Wacht tot de brandstof bovenaan de starter is bedekt met een grijze aslaag, wat meestal 15-20 minuten duurt.
 4. Giet de hete kolen voorzichtig uit in de barbecue.

Stap 5: Gelijkmatige verdeling

Verspreid de hete kolen gelijkmatig over de bodem van de barbecue met behulp van een tang. Dit zorgt namelijk voor een consistente hitte tijdens het grillen.

Stap 6: Voorverwarmen

Plaats na het aansteken van de BBQ het grillrooster boven de kolen en laat het enkele minuten voorverwarmen. Dit helpt voorkomen dat je voedsel aan het rooster blijft kleven. Dat laatste voorkom je zeker als je het rooster ook nog eens hebt ingevet.

Stap 7: Grillen maar!

Nu ben je klaar om te grillen! Plaats je voedsel zoals het vlees op het voorverwarmde rooster en geniet van de heerlijke aroma’s terwijl je je favoriete gerechten bereidt.

Stap 8: Afsluiten

Na het grillen, sluit de ventilatieopeningen om het vuur te doven en bewaar eventuele ongebruikte houtskool of briketten voor een volgende barbecue.


En daar heb je het – de kunst van het aansteken van de BBQ. Met deze tips in je achterzak, ben je zeker wel goed op weg naar het perfecte grillavontuur.