Als er één ding is waar ik nooit genoeg van kan krijgen tijdens het barbecueën, dan zijn het wel heerlijke spiesjes. Sappig vlees, knapperige groenten en een verrukkelijke marinade maken ze bij mij tot een favoriet op elke barbecue.
In deze blogpost deel ik graag mijn top 5 tips voor het bereiden van perfecte spiesjes op de BBQ. Hierbij gaat het onder andere van het gaarheidsniveau tot het kiezen van de juiste ingrediënten.
1. Snijd de ingrediënten gelijkmatig
Een van de geheimen van geweldige spiesjes is het zorgen voor gelijkmatig gesneden ingrediënten. Hierdoor garen alle delen namelijk gelijktijdig en daarmee voorkom je tevens dat sommige stukjes verbranden terwijl andere juist nog rauw zijn. Zorg er dus vooral voor dat je vlees en groenten in vergelijkbare groottes snijdt en houd daarnaast ook rekening met de grilltijd van elk ingrediënt.
2. Gebruik houten of metalen spiesjes
De keuze tussen houten en metalen spiesjes hangt eigenlijk af van je voorkeur. Houten spiesjes moeten meestal voor gebruik geweekt worden in water. Hiermee voorkom je dat ze verbranden op de grill. Metalen spiesjes zijn echter herbruikbaar en naar mijn mening dus ideaal als je regelmatig spiesjes maakt. Wat je ook kiest, zorg er wel voor dat de spiesjes schoon zijn en vooral niet splinteren.
3. Marinade is de sleutel
Een smaakvolle marinade is in mijn ogen cruciaal voor heerlijke spiesjes. Marineren voegt namelijk niet alleen smaak toe, maar het helpt daarnaast ook om het vlees sappig en mals te houden. Laat je ingrediënten daarom minimaal 30 minuten tot enkele uren in de marinade rusten voordat je begint met grillen. Experimenteer verder vooral met verschillende marinades en ontdek je favoriet.
4. Grill spiesjes op de juiste temperatuur
De juiste grilltemperatuur is van essentieel belang. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur. Als je te heet grilt, loop je namelijk het risico dat de buitenkant van je spiesjes verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Een gelijkmatige goudbruine kleur is wat je wilt bereiken.
5. Weet wanneer het gaar is
Niets is zo teleurstellend als je vlees op de spiesjes te gaar zijn of juist nog helemaal niet gaar zijn. Gebruik daarom dus een vleesthermometer om zo de gaarheid te controleren. De juiste interne temperatuur hangt overigens wel af van het type vlees dat je gebruikt.
Heb je spiesjes met kip gemaakt, dan moet de interne temperatuur zo’n 75°C zijn. Bij varkensvlees en rundvlees is het weer veilig om het te eten bij een temperatuur dat respectievelijk 63°C en 57°C ligt. Je moet er verder ook rekening mee houden dat het vlees blijft doorgaren nadat je het van de grill hebt gehaald. Het is daarom handig om het iets eerder van de grill te halen, ook al ligt de temperatuur iets lager dan de gewenste temperatuur.
Bonus tip: Laat het rusten
Na het grillen is het belangrijk om je spiesjes enkele minuten te laten rusten voordat je ze serveert. Hierdoor kan het vlees zichzelf herverdelen en behoudt het zijn sappigheid. Bedek de spiesjes met aluminiumfolie en laat ze ongeveer 5 minuten rusten voordat je aanvalt.
Met deze 5 tips ben je goed op weg naar het bereiden van de perfecte spiesjes op de BBQ. Of je nu gaat voor klassieke kipspiesjes, smaakvolle groentespiesjes of een mix van beiden, met de juiste technieken en wat oefening geniet je keer op keer van heerlijke resultaten.