Home / BBQ Technieken en Tips / Perfecte grillmarkeringen: Zo krijg ook jij die professionele look
Zo krijg jij ook die mooie grillmarkeringen in het vlees

Perfecte grillmarkeringen: Zo krijg ook jij die professionele look

Niets zegt ‘meester-griller’ zoals het perfecte patroon van grillmarkeringen op een mooi stuk vlees. Deze markeringen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, ze dragen ook bij aan de smaak door het karameliseren van de sappen en marinades op het oppervlak van het vlees.

Hier zijn mijn persoonlijke tips en technieken om elke keer weer die perfecte grillmarkeringen te krijgen.

Zorg voor een schoon en heet grillrooster

Het begint allemaal met de basis: zorg ervoor dat je grillrooster schoon en zeer heet is voordat je begint. Restjes van vorige barbecue-sessies kunnen ervoor zorgen dat je vlees blijft plakken en dat de grillmarkeringen onregelmatig worden. Verhit je grill op hoog vuur en laat het rooster minstens 15 minuten opwarmen. Gebruik een grillborstel om alle achtergebleven deeltjes weg te schrapen.

Vet je grillrooster in

Nadat je grill goed heet is en schoongemaakt, gebruik je een tang om een opgevouwen stuk keukenpapier gedrenkt in olie (bij voorkeur met een hoog rookpunt zoals canola of pindaolie) over het rooster te halen. Dit invetten helpt weer om te voorkomen dat het vlees blijft plakken en bevordert duidelijke grilllijnen.

Gebruik het juiste vlees

Sommige stukken vlees zijn beter geschikt voor grillmarkeringen dan andere. Kies voor stukken met een relatief vlak en breed oppervlak zoals steaks, kipfilet, of visfilets. Zorg ervoor dat het vlees droog is door het vooraf te deppen met keukenpapier, omdat vocht de temperatuur van het rooster kan verlagen en stoom kan veroorzaken, wat de vorming van duidelijke markeringen tegenwerkt.

Plaatsing en timing

Leg je vlees op het rooster en druk het zachtjes aan om goed contact te maken. Laat het vervolgens ongestoord liggen. Het te vroeg verplaatsen van het vlees kan namelijk de grillmarkeringen verpesten. Afhankelijk van de dikte van het vlees laat je het 2-4 minuten per kant liggen voordat je het draait. Gebruik een tang in plaats van een vork om de sappen binnen te houden.

Draaien voor een ruitpatroon

Voor het klassieke ruitpatroon, draai je het vlees 90 graden op hetzelfde oppervlak na de eerste 2-4 minuten. Dit geeft je die mooie kruisende lijnen. Draai het vlees vervolgens om en herhaal dit voor de andere kant.

Let op de temperatuur

Houd vooral de temperatuur van je grill in de gaten. Een te lage temperatuur kan leiden tot bleek, onaantrekkelijk vlees, terwijl een te hoge temperatuur het vlees kan verbranden voordat het door is gekookt. Het gebruik van een deksel kan helpen om een gelijkmatige temperatuur te behouden, afhankelijk van je grilltype.

Laat je vlees rusten

Zodra je vlees de gewenste grillmarkeringen heeft en gaar is, haal je het van de grill en laat je het een paar minuten rusten. Dit helpt de sappen zich te herverdelen en zorgt voor een sappiger resultaat.


Door deze stappen te volgen, kun je indrukwekkende en smakelijke grillmarkeringen creëren die niet alleen je smaakpapillen, maar ook je ogen zullen plezieren. Dus, de volgende keer dat je de grill aansteekt, neem de tijd om deze technieken te gebruiken en til je BBQ-vaardigheden naar een hoger niveau!