Home / BBQ Technieken en Tips / Tips voor het draaien van vlees op de barbecue
Het draaien van het vlees op de barbecue

Tips voor het draaien van vlees op de barbecue

Als barbecue-enthousiast ben ik door de jaren heen steeds vaardiger geworden in het beheersen van de grill. Een van de belangrijkste vaardigheden die ik heb ontwikkeld, is het juist draaien van het vlees op de barbecue.

Het lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele cruciale stappen en technieken die ik gebruik om ervoor te zorgen dat mijn vlees perfect gegrild wordt, met sappige resultaten en die kenmerkende grillstrepen.

Zorg voor een hete grill

Voordat ik überhaupt vlees op de grill leg, zorg ik ervoor dat deze goed heet is. Dit helpt om het vlees snel te schroeien, wat de sappen binnenin vasthoudt. Een goede vuistregel die ik volg, is om de grill te verwarmen totdat ik mijn hand niet langer dan een paar seconden boven de roosters kan houden.

Gebruik de juiste tools

Goed gereedschap maakt dingen eenvoudig. Ik gebruik daarom altijd een lange, hittebestendige tang om het vlees van de barbecue te draaien. Vorken zijn uit den boze omdat ze de sappen die het vlees sappig houden, kunnen laten ontsnappen door gaatjes in het vlees te prikken.

Eén keer draaien

Een veelgemaakte fout bij de bbq is het te vaak draaien van het vlees. Ik draai mijn steaks, burgers of kip meestal maar één keer om tijdens het koken. Door het vlees met rust te laten, krijgt het namelijk de kans om die begeerde grillmarkeringen te ontwikkelen en gelijkmatig te garen.

Gebruik een thermometer

Voor perfect gegrild vlees is de interne temperatuur cruciaal. Ik gebruik altijd een vleesthermometer om te zorgen dat mijn vlees niet onder- of overgaar is. Dit is vooral belangrijk voor grotere stukken vlees zoals een hele kip of een groot stuk brisket.

Laat het vlees rusten

Nadat ik het vlees op de barbecue heb gedraaid en het volledig gegaard is, laat ik het altijd een paar minuten rusten voordat ik het snijd. Dit geeft de sappen de tijd om zich weer door het vlees te verspreiden, wat resulteert in een sappiger, smakelijker stuk vlees.

Aandacht voor timing

De timing van het draaien hangt af van het type en de dikte van het vlees. Een dunne steak heeft bijvoorbeeld minder tijd nodig dan een dikke kipfilet. Ik houd mijn ogen daarom altijd gericht op de grill en de klok, en vertrouw hierbij op mijn thermometer om te bepalen wanneer het tijd is om te draaien.


Het perfectioneren van de kunst van het draaien van vlees op een BBQ heeft mijn grillresultaten aanzienlijk verbeterd. Door deze technieken te volgen, kan ik erop vertrouwen dat mijn barbecuegerechten altijd goed ontvangen worden, of het nu een intiem diner voor twee is of een groot tuinfeest.