Home / BBQ Technieken en Tips / Ontdek waarom jij het BBQ rooster moet invetten
Het invetten van het barbecue rooster

Ontdek waarom jij het BBQ rooster moet invetten

Als je, net als ik, van barbecueën houdt, dan weet je dat een van de geheimen voor succes ligt in de voorbereiding van je grill. Een van de belangrijkste stappen die ik nooit oversla, is het invetten van het BBQ-rooster voor het grillen.

Het invetten lijkt misschien maar een kleine stap, maar het heeft best wel een grote impact op de kwaliteit van het eten en de gebruikservaring van de grill. Hier is waarom het invetten van je BBQ-rooster essentieel is.

1. Voorkomt dat voedsel blijft plakken

Er is niets frustrerender dan zorgvuldig gemarineerd vlees op de grill leggen, alleen om het aan het rooster vastgekleefd te vinden wanneer je het probeert te draaien. Door het BBQ rooster te invetten, creëer ik een anti-aanbaklaag dat voorkomt dat voedsel blijft kleven. Dit is vooral belangrijk voor delicate items zoals vis of groenten, die snel kunnen breken als ze aan de grill kleven.

2. Vergemakkelijkt het schoonmaken

Als ik mijn BBQ rooster invet voordat het eten erop gaat, merk ik dat de schoonmaak achteraf veel gemakkelijker is. Voedselresten en marinades branden minder snel aan op een ingevet oppervlak. Hierdoor hoef ik minder tijd te besteden aan schrobben en heb ik juist meer tijd om te genieten van het gezelschap van mijn gasten.

3. Draagt bij aan betere grillmarkeringen

Iedere BBQ-liefhebber streeft naar die perfecte grillmarkeringen. Deze markeringen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze voegen ook die onmiskenbare gegrilde smaak toe. Wanneer mijn rooster goed ingevet is, kan het voedsel de hitte gelijkmatig absorberen en prachtige, duidelijke grillmarkeringen vormen zonder te scheuren of te breken.

4. Beschermt de grill

Invetten van het barbecue rooster helpt niet alleen bij het koken en schoonmaken, het helpt ook om mijn grill in topconditie te houden. Door het regelmatig invetten van het rooster, bescherm ik de barbecue bovendien tegen roest en corrosie wat vooral belangrijk is bij het opbergen van de grill tijdens de koudere maanden.

5. Verbetert de smaak

Naast de praktische voordelen, draagt een ingevet bbq rooster ook bij aan de smaak van het voedsel. Het helpt bij het vasthouden van sappen en marinades op het voedsel in plaats van dat ze in de vlammen druipen, wat resulteert in sappiger, smaakvoller vlees.


Het proces van het invetten is eenvoudig maar cruciaal. Ik gebruik meestal een hoog hittebestendige olie, zoals canola of druivenpit, en breng deze aan met kwast of met een opgevouwen stuk keukenpapier dat ik vastklem in een tang. Dit zorgt voor een dunne, gelijkmatige laag zonder overtollige druppels die flare-ups kunnen veroorzaken.

Door deze praktijk consequent toe te passen, heb ik gemerkt dat mijn grillervaringen aanzienlijk verbeteren. Dus, de volgende keer dat je de grill aansteekt, vergeet dan niet je rooster te invetten. Het lijkt misschien een kleine stap, maar het maakt een groot verschil in het resultaat van je barbecue. Grill ze!