Home / BBQ Technieken en Tips / Tips voor schoonmaken BBQ rooster voor een langdurig plezier
Een schoon rooster geeft meer plezier

Tips voor schoonmaken BBQ rooster voor een langdurig plezier

Het barbecueseizoen is in volle gang en dat betekent smakelijke maaltijden, gelach met vrienden en familie, maar ook een vuil BBQ rooster dat schreeuwt om aandacht. Het schoonmaken van je BBQ rooster is misschien niet het meest opwindende onderdeel van de barbecue-ervaring, maar het is wel essentieel om te zorgen dat je gerechten heerlijk smaken en vrij zijn van verbrande resten.

In deze blogpost geef ik je enkele handige tips voor het schoonmaken van je BBQ rooster en laat ik je zien waarom het de moeite waard is.

Waarom moet je je BBQ rooster schoonmaken?

Allereerst is het goed om te weten waarom je het bbq rooster eigenlijk het beste schoon moet houden. Want natuurlijk kun je het uitstellen en op een vies rooster gaan grillen.

  1. Smaakvolle gerechten: Als je BBQ rooster vol zit met achtergebleven vet, verbrande resten en oude marinades, kan dit een nadelig effect hebben op de smaak van je gerechten. Je wilt niet dat je sappige steak smaakt naar de vis die je vorige week hebt gegrild, toch?
  2. Voedselveiligheid: Een schoon BBQ rooster vermindert het risico op schadelijke bacteriën. Je wilt niet dat bacteriën van je vorige barbecuefeestje zich vermengen met je verse maaltijden.
  3. Levensduur van de BBQ: Regelmatig schoonmaken helpt roestvorming en corrosie op je BBQ rooster te voorkomen, waardoor de levensduur van je geliefde grill wordt verlengd.

Tips voor het schoonmaken van je BBQ rooster

  • Verhit de Grill: Voordat je begint met schoonmaken, verwarm je de grill gedurende 10-15 minuten. Dit maakt het gemakkelijker om vastgekoekte resten los te maken.
  • Borstelen: Gebruik een staalborstel om het rooster schoon te schrobben terwijl het nog warm is. Werk met een roosterborstel of een speciale BBQ-borstel met stevige borstelharen.
  • Schoonmaakmiddel: Voor een grondige reiniging kun je een oplossing van warm water en afwasmiddel gebruiken. Laat het rooster weken en schrob daarna met een borstel.
  • Citroen en zout: Snijd een citroen doormidden en strooi wat zout op het snijvlak. Gebruik de citroen als een schuursponsje om het rooster schoon te maken. Het zuur van de citroen breekt vet af.
  • Olie voor het grillen: Na het schoonmaken, wrijf het rooster in met een beetje olie om te voorkomen dat voedsel blijft plakken tijdens het grillen.

Wat nu als je het schoonmaken even niet lukt

Soms lukt het schoonmaken van het rooster niet om op de avond van de bbq zelf. Je kunt het rooster dan prima in het gras leggen, natuurlijk alleen als het geen kunstgras is. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar door de ochtenddauw blijft het rooster vochtig en daardoor is het schoonmaken een klus die relatief eenvoudig is.

Wat daarnaast ook regelmatig gebruik is ovenspray. Het is een kwestie van insprayen, even laten intrekken en vervolgens maak je het rooster eenvoudig schoon.


Het schoonmaken van je BBQ rooster is misschien geen favoriete bezigheid, maar het is absoluut de moeite waard. Het zorgt er namelijk voor dat je gerechten smakelijker zijn, je grill langer meegaat en je dus veilig kunnen genieten van je heerlijke creaties. Maak er daarom vooral een gewoonte van om je BBQ rooster na elke grillbeurt schoon te maken, en je zult merken dat je barbecue-avonturen nog lekkerder worden.