Home / BBQ Technieken en Tips / Een barbecue buiten laten staan: kan dit zomaar?
Met deze tips laat jij je barbecue buiten staan

Een barbecue buiten laten staan: kan dit zomaar?

Het idee van een buiten-BBQ is verleidelijk, zeker tijdens de warme zomeravonden. Maar velen vragen zich af of het eigenlijk wel verstandig is om een barbecue permanent buiten te laten staan. Zeker als deze wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.

Laten we daarom eens kijken naar de verschillende aspecten en overwegingen bij het buiten laten staan van je geliefde barbecue.

1. Materiaal van de BBQ

De duurzaamheid van je barbecue hangt voor een groot deel af van het materiaal waaruit het is gemaakt. Roestvrij staal is over het algemeen beter bestand tegen corrosie en roest, terwijl sommige goedkope metalen juist gevoeliger zijn voor weersinvloeden.

2. Beschermende afdekking

Het gebruik van een speciale BBQ-hoes is essentieel als je van plan bent je barbecue buiten te laten staan. Een hoes beschermt je barbecue namelijk tegen regen, zon, stof en andere elementen die eventuele schade kunnen veroorzaken.

3. Regelmatig onderhoud

Zelfs met een hoes heeft je barbecue nog steeds onderhoud nodig. Reinig daarom je grill regelmatig, verwijder vetophopingen en inspecteer tevens op roest of andere schade die kan optreden.

4. Opslag van propaan of brandstof

Heb je een barbecue die werkt op gas, dan kun je deze barbecue best buiten laten staan, maar zorg er wel voor dat de propaantank op een veilige plaats wordt opgeslagen. Het beste is om deze weg te zetten van direct zonlicht en extreme hitte.

5. Overwegingen voor klimaat en seizoenen

Bij extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw of stormen, kan het verstandig zijn om je barbecue tijdelijk naar een beschutte plek te verplaatsen.

Voordelen van een buiten-BBQ

  • Direct gebruik: Als je je barbecue buiten laat staan, hoef je hem niet telkens van binnen naar buiten te tillen voor gebruik.
  • Directe beschikbaarheid: Dit moedigt spontane BBQ-sessies aan zonder gedoe met het voorbereiden van de grill.

Nadelen en overwegingen

  • Slijtage en corrosie: Weersinvloeden kunnen op den duur slijtage veroorzaken.
  • Onderhoud is vereist: Regelmatig schoonmaken en inspecteren is nodig om de levensduur van je barbecue te verlengen.

Het buiten laten staan van je barbecue kan handig zijn, maar vereist wel de nodige aandacht en onderhoud. Het gebruik van een beschermende hoes en regelmatig onderhoud zijn daarom essentieel om de levensduur van je grill te verlengen.