Home / BBQ Basics / De perfecte BBQ kopen: 6 cruciale overwegingen
Zoveel soorten, maar welke bbq moet je nu kopen?

De perfecte BBQ kopen: 6 cruciale overwegingen

Het kopen van een BBQ is meestal wel een spannend moment voor elke liefhebber van grillen en buiten koken. Maar voordat je die beslissing neemt, zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw behoeften en budget. Hier zijn 6 cruciale dingen om op te letten bij het kopen van een BBQ.

1. Type BBQ om te kopen

Er zijn verschillende soorten BBQ’s beschikbaar, waaronder houtskool, gas, elektrisch, keramische en pellet. Elke soort heeft zijn eigen voordelen. Houtskoolbarbecues geven een authentieke rokerige smaak, terwijl gasbarbecues snel opwarmen en gemakkelijk te gebruiken zijn. Elektrische barbecues zijn handig voor binnen en buiten, terwijl pelletbarbecues een geautomatiseerde rookervaring bieden. Kies het type dat het beste bij je past.

2. Grootte en capaciteit

Denk na over de grootte van de BBQ die je nodig hebt. Overweeg het aantal mensen waarvoor je meestal kookt en de beschikbare ruimte in je tuin of op je balkon. BBQ’s variëren in grootte, van compacte draagbare modellen tot grotere, meerdelige stations.

3. Materiaal en duurzaamheid

De duurzaamheid van je BBQ is belangrijk. Roestvrij staal en gietijzeren roosters zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Controleer ook de kwaliteit van de behuizing en zorg ervoor dat deze bestand is tegen de weersomstandigheden.

4. Warmtecontrole

Ga je een barbecue kopen, dan is het ook goed om te letten op de temperatuurregeling. Een goede temperatuurregeling is namelijk essentieel voor het bereiden van perfect gegrild voedsel. Zoek daarom naar een BBQ met verstelbare ventilatieopeningen en een dekselthermometer om de temperatuur te regelen en te monitoren.

5. Extra functies en accessoires

Overweeg welke extra functies je BBQ moet hebben. Sommige modellen hebben zijbranders, warmhoudrekken, ingebouwde thermometers of rookdozen voor extra smaak. Voor de rest zijn er verschillende merken met een bbq waarvoor je accessoires kunt kopen. Het is wel goed om te kijken wat er allemaal te verkrijgen is.

Overigens zijn de meeste accessoires meestal wel onderling uitwisselbaar, dus dat is wel weer handig als je niet perse merktrouw bent.

6. Stel een budget vast

Stel een budget vast voordat je gaat winkelen. BBQ’s variëren namelijk sterk in prijs, dus het is belangrijk om te weten hoeveel je wilt uitgeven voordat je verleid wordt door opties buiten je prijsklasse.

Vergelijkingstabel voor de verschillende soorten BBQ’s

Hier is een handige tabel om je verder te helpen bij het vergelijken van verschillende BBQ-modellen op basis van de hierboven genoemde overwegingen. Hopelijk helpt dit je verder in het kopen van de perfecte barbecue.

OverwegingHoutskool BBQGas BBQElektrische BBQPellet BBQKamado BBQ
Type BBQHoutskoolGasElektrischPelletHoutskool
GrootteVarieertVarieertCompactVarieertVarieert
MateriaalRoestvrij staal, gietijzerRoestvrij staalRoestvrij staalRoestvrij staal, gietijzerKeramiek
WarmtecontroleVentilatieopeningen, thermometerVerstelbare brandersTemperatuurregelaarAutomatische pelletvoedingVentilatieopeningen, thermometer
Extra FunctiesRookdoos, zijtafelsZijbranders, warmhoudrekGemakkelijk schoon te makenRookfunctie, warmhoudrekUitstekende warmte-isolatie
BudgetGematigd tot hoogGematigd tot hoogLaag tot gematigdGematigd tot hoogGematigd tot hoog

Het kopen van de perfecte BBQ vereist zorgvuldige overweging, maar met deze gids en de vergelijkende tabel ben je goed voorbereid om de juiste keuze te maken. Geniet van je avonturen in de wereld van BBQ en de heerlijke maaltijden die je zult bereiden!