Home / BBQ Basics / De Kamado BBQ: Ga aan de slag met deze keramische barbecue
Zelf aan de slag met een kamado bbq

De Kamado BBQ: Ga aan de slag met deze keramische barbecue

Als je een gepassioneerde barbecueër bent, heb je waarschijnlijk al gehoord van de Kamado BBQ, en misschien vraag je je af wat dit meesterwerk van de grillkunst precies is.

In deze blogpost gaan we dieper in op de Kamado BBQ, bespreken we de voordelen en nadelen ten opzichte van traditionele barbecues, en ontdekken we waarom dit apparaat de harten van grillfanaten over de hele wereld heeft veroverd.

Wat is een Kamado BBQ?

De Kamado BBQ is gebaseerd op een eeuwenoud Aziatisch ontwerp en is een veelzijdige, keramische grill die kan worden gebruikt voor het grillen, roken, bakken en zelfs pizza maken. Het meest opvallende kenmerk is de dikke, geïsoleerde wand die de warmte vasthoudt en daarmee zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte warmteverdeling. Deze grill lijkt verder op een gigantische, ei-vormige kleioven en is verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen.

De voordelen van een Kamado BBQ

Als je de kamado barbecue gaat vergelijken met de zogeheten traditionele barbecues dan heeft deze ten opzichte daarvan verschillende voordelen.

  1. Temperatuurbeheersing: De Kamado BBQ is uitzonderlijk goed in het vasthouden van een constante temperatuur, wat essentieel is voor slowcooking en roken.
  2. Brandstofefficiëntie: Dankzij de isolatie heb je minder houtskool of briketten nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.
  3. Veelzijdigheid: Je kunt bijna alles koken, van sappige steaks tot pizza’s en zelfs desserts.
  4. Duurzaamheid: De meeste Kamado’s zijn gebouwd om lang mee te gaan en zijn bestand tegen de elementen.
  5. Smaak: Het keramische materiaal behoudt vocht en verbetert de smaak van je gerechten.

Wat zijn de nadelen van deze keramische bbq?

Het is ook goed om te kijken naar de nadelen van een kamado barbecue. Zo kun je namelijk een goede afweging maken.

  1. Gewicht: Kamado’s zijn zwaar en onhandig om te verplaatsen.
  2. Prijs: Ze zijn vaak duurder dan de traditionele barbecues.
  3. Leercurve: Het kan even duren om de kunst van temperatuurbeheersing onder de knie te krijgen.
  4. Beperkte grillruimte: Sommige modellen hebben een beperkte grillruimte in vergelijking met grotere gasgrills.
  5. Kwetsbaarheid voor scheuren: Hoewel ze duurzaam zijn, kunnen Kamado’s gevoelig zijn voor barsten bij ruwe behandeling.

De Kamado BBQ is een meesterwerk van de grillkunst dat serieuze barbecueërs en kookliefhebbers in vervoering brengt. Met zijn uitstekende temperatuurbeheersing, veelzijdigheid en de mogelijkheid om heerlijke gerechten te bereiden, is het geen wonder dat het veel fans heeft. Als je bereid bent om in de leercurve te investeren en de prijs niet afschrikt, dan kan een Kamado BBQ een fantastische aanwinst zijn voor je buitenkeuken.

Of je nu houdt van grillen, roken, bakken of gewoon genieten van heerlijk eten, deze grill kan het allemaal. Ben je dus op zoek bent naar een ervaring die verder gaat dan het traditionele barbecueën, overweeg dan zeker de aanschaf van een Kamado BBQ. Het zal je grillavonturen namelijk naar een heel nieuw niveau tillen.