Home / BBQ Technieken en Tips / Een wegwerp barbecue: hier moet je op letten
De wegwerp bbq: ideaal voor eenmalig gebruik

Een wegwerp barbecue: hier moet je op letten

Deze keer wil ik het gaan hebben over iets dat perfect is voor zomerse avonturen. Namelijk de wegwerp BBQ. Ideaal voor eenmalig gebruik voor in het park, op het strand of tijdens het kamperen.

Als beginnende BBQ’er begrijp ik dat je misschien nog wat vragen hebt over deze handige, draagbare optie. Laten we daarom samen ontdekken waar je op moet letten bij het gebruik van een wegwerp barbecue en hoe je er het meeste uit kunt halen.

1. Kies de juiste locatie

Een van de grootste voordelen van een wegwerp BBQ is de draagbaarheid, maar dit betekent ook dat je extra voorzichtig moet zijn met waar je hem plaatst. Zorg er daarom voor dat je de BBQ plaatst op een stevige, vlakke ondergrond, uit de buurt van brandbare materialen zoals gras of bladeren. Zet zo’n barbecue ook nooit op plastic materialen, dat gaat namelijk smelten.

2. Veiligheid boven alles

Net als bij elke andere barbecue, staat de veiligheid voorop. Zorg er dus voor dat de wegwerp barbecue stevig staat voordat je begint met grillen. Houd hem daarnaast ook buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

3. Brandstofkeuze

Wegwerp BBQ’s worden vaak geleverd met houtskool of briketten. Het type brandstof kan de baktijd en de smaak van je gerechten beïnvloeden. Experimenteer een beetje om te ontdekken welke brandstof het beste bij jouw behoeften past.

4. Ventilatie

De meeste wegwerp BBQ’s hebben meestal enkele ventilatieopeningen om de luchtstroom te regelen. Zorg ervoor dat deze open zijn voor een goede verbranding en temperatuurregeling.

5. Voorverwarmen

Laat de wegwerp barbecue enkele minuten voorverwarmen voordat je begint met grillen. Dit zorgt er namelijk voor dat het rooster goed heet is en dat voorkomt weer dat je voedsel aan het rooster blijft kleven.

6. Grillen als een pro

Net als bij een gewone BBQ, is geduld de sleutel tot succes. Gebruik een grilltang om je voedsel te draaien en te zorgen voor een gelijkmatige garing. Met een beetje oefening kun je namelijk best heerlijke maaltijden bereiden op je wegwerp BBQ.

7. Opruimen is een eitje

Een van de grote voordelen van een wegwerp BBQ is dat je geen last hebt van vervelende schoonmaakwerkzaamheden achteraf. Laat de BBQ dus vooral volledig afkoelen voordat je hem weggooit in een vuilnisbak die geschikt is voor hete as.

8. Respecteer het milieu

Hoewel wegwerp BBQ’s erg handig zijn, genereren ze wel afval. Overweeg daarom eens om een milieuvriendelijke wegwerp BBQ te kiezen die grotendeels gemaakt is van recyclebare materialen en zorg er daarnaast ook voor dat je de gebruikte as op de juiste manier afvoert.


Met deze tips in gedachten, ben je eigenlijk wel klaar om je volgende avontuur te beginnen met een wegwerp BBQ. Of je nu gaat kamperen, picknicken of gewoon in de achtertuin wilt genieten, een wegwerp barbecue is een ideale oplossing voor enkel gebruik. Dus, pak vooral je favoriete ingrediënten en steek die bbq vooral aan voor een geweldige eetervaring in de buitenlucht!