Home / BBQ Basics / Houdt het veilig bij de barbecue: enkele essentiële tips
Zorg uit veiligheid voor water bij de bbq

Houdt het veilig bij de barbecue: enkele essentiële tips

Barbecueën is niet alleen een heerlijke culinaire bezigheid, maar ook een sociale gelegenheid die vaak plaatsvindt in de buitenlucht. Hoewel de focus ligt op smaakvolle gerechten en gezelligheid, is het van groot belang om de barbecue veilig te laten verlopen

Hier zijn enkele essentiële tips voor een veilige en zorgeloze barbecue-ervaring.

Plaatsing en afstand

Begin eerst met het kiezen van een geschikte locatie voor je barbecue. Zorg er hierbij voor dat de grill op een vlakke, stabiele ondergrond staat, uit de buurt van overhangende takken, gebouwen en andere brandbare materialen. Houd verder ook een veilige, dus voldoende, afstand tussen de barbecue en eventuele toeschouwers.

Ventilatie en open ruimte

Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het barbecueën, vooral als je een gasbarbecue gebruikt. Gebruik de barbecue niet in afgesloten ruimtes, zoals garages of onder luifels, om zo de kans op koolmonoxidevergiftiging te verminderen.

Houd brandblusser en water in de buurt

Houd altijd een brandblusser of een emmer water in de buurt voor noodgevallen. Dit maakt snel handelen mogelijk, zeker als er onverhoopt vuur ontstaat. Zorg er verder voor dat je weet hoe je een brandblusser moet gebruiken voordat je begint.

Correcte brandstofkeuze

Kies de juiste brandstof voor je barbecue. Volg altijd de instructies van de fabrikant en gebruik verder alleen goedgekeurde brandstoffen. Meng vooral geen verschillende soorten brandstof in de bbq en zorg ervoor dat je deze op een veilige manier opbergt.

Beschermende kleding en handschoenen

Draag beschermende kleding, zoals een schort en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen hitte en spatten van vet. Gesloten schoeisel is ook aan te raden om zo je voeten te beschermen.

Veilig gereedschap gebruiken

Gebruik het juiste gereedschap voor het hanteren van voedsel op de barbecue. Lange tangen en spatels helpen je om op een veilige afstand te blijven van de hete oppervlakken van de barbecue.

Kinderen en huisdieren op afstand Houden

Houd kinderen en huisdieren op een veilige afstand van de barbecue. Wijs een specifieke speelruimte aan en leg uit dat de barbecue een heet en potentieel gevaarlijk apparaat is.

Sluit de gasfles af na gebruik

Als je een gasbarbecue gebruikt, sluit dan altijd de gasfles af na gebruik. Dit voorkomt onbedoelde gaslekkage en vermindert daarnaast het risico op ongelukken.

Regelmatig onderhoud van de barbecue

Zorg voor regelmatig onderhoud van je barbecue. Controleer op lekkages, verstopte branders en andere mogelijke problemen. Een goed onderhouden barbecue is veiliger in gebruik.

Laat de barbecue nooit onbeheerd achter

Laat de barbecue nooit onbeheerd achter terwijl deze aan staat. Een constante monitoring helpt bij het voorkomen van ongelukken en zorgt voor een betere controle over het kookproces.


Door deze veiligheidstips in acht te nemen, kun je met vertrouwen genieten van elke barbecue-ervaring.