Home / BBQ Technieken en Tips / Zo weet jij of het vlees van de BBQ gaar is
Zo weet jij wanneer vlees op de bbq gaar is.

Zo weet jij of het vlees van de BBQ gaar is

Je wilt natuurlijk wel dat het stukje vlees van de BBQ perfect gaar is. Zo voorkom je dat het vlees te taai wordt of juist weer teruggelegd moet worden om verder te garen.

In deze blogpost neem ik je op een smakelijke reis en deel ik tips voor het grillen van steaks, speklapjes, spiesjes, hamburgers, spareribs en kip. Laten we vooral beginnen met het ontcijferen van de kunst van het bereiken van de juiste gaarheid. Alleen op deze manier weet jij of het vlees klaar is om te eten.

Het belang van de juiste gaarheid

Weten wanneer je vlees perfect gaar is, is essentieel voor een geslaagde BBQ. Ondergaar vlees kan onveilig zijn om te eten en heeft vaak een taai, onaangenaam mondgevoel. Aan de andere kant kan te ver doorgaren leiden tot droogheid en verlies van smaak. Het draait allemaal om de balans vinden en de juiste gaarheid bereiken.

Hoe bepaal je wanneer het vlees op de bbq gaar is?

De juiste gaarheid bereiken is dus van vitaal belang voor de smaak en veiligheid van je BBQ-maaltijd. Hier zijn enkele universele tips die gelden voor alle soorten vlees. Met deze tips weet jij sneller wanneer het vlees op de barbecue gaar is.

  • Gebruik een vleesthermometer: Meten is weten. Dat geldt ook voor het meten van de interne temperatuur van het vlees. Deze meting is de meest betrouwbare manier om te weten wanneer het gaar is.
  • Ken de aanbevolen interne temperatuur: Als je de aanbevolen interne temperaturen van verschillende soorten vlees kent, dan kun je nauwkeurig bepalen wanneer deze gaar zijn.
  • Laat vlees rusten: Wacht vooral met het direct aansnijden van het vlees en laat het eerst enkele minuten rusten. Hiermee help je het vlees om de sappen te herverdelen en zorgt daardoor voor een sappig resultaat.

De grilltijd op BBQ om diverse soorten vlees gaar te krijgen

Om het je wat makkelijker te maken heb ik hieronder een handige tabel met daarin de aanbevolen interne temperaturen en grilltijden voor verschillende soorten vlees. Gebruik de tabel vooral om op te zoeken hoe jij een bepaald stukje vlees goed gaar krijgt.

Soort VleesInterne TemperatuurGrilltijd (minuten per kant)
Steaks (Medium Rare)57-60°C4-5 minuten
Speklapjes68-71°C3-5 minuten
Spiesjes (Kip)74-77°C10-15 minuten
Hamburgers71-74°C4-5 minuten
Spareribs85-90°C90-120 minuten (indirecte hitte)
Kip (Borst)74-77°C6-8 minuten
Kip (Dijen)74-77°C10-12 minuten

Tips voor de verschillende soorten vlees

Nu ik de basisprincipes heb behandeld, laten we ons eens verdiepen in enkele tips voor specifieke soorten vlees. Met deze tips haal je meer uit je vlees en krijg je ze perfect gaar op de bbq.

Steaks:

  • Haal steaks 30 minuten voor het grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Smeer ze lichtjes in met olie en kruiden voor extra smaak.

Speklapjes:

  • Leg speklapjes niet rechtstreeks boven open vlammen om vettige vlammen te voorkomen.
  • Keer ze regelmatig om voor gelijkmatige bereiding.

Spiesjes:

  • Marineer de ingrediënten van tevoren voor extra smaak.
  • Gebruik metalen spiesjes of week houten spiesjes in water om verbranding te voorkomen.

Hamburgers:

  • Maak een kuiltje in het midden van de hamburger om te voorkomen dat deze tijdens het grillen opbolt.
  • Draai de hamburger slechts één keer om om sappen vast te houden.

Spareribs:

  • Kook de spareribs eerst langzaam op indirecte hitte voordat je ze grilt voor dat heerlijke “val-van-het-bot” resultaat.
  • Gebruik een rookpakket voor extra smaak.

Kip:

  • Zorg ervoor dat kip grondig gaar is om voedselvergiftiging te voorkomen.
  • Gebruik een marinade om kip sappig en smaakvol te maken.

Extra: de stadia van gaarheid bij steaks

Bij steaks zijn er zoveel mogelijkheden, wat voor de ene gaar is, is voor een ander juist rauw. Daarom is het goed om de verschillende stadia te kennen. Zo weet jij hoe gaar het vlees precies is op de barbecue.

  1. Rauw (Bloedig): Bij dit stadium is het vlees nog rauw van binnen. Het voelt zacht en heeft een donkerrode kleur. De binnenkant is koud en vloeistof kan nog uitlopen.
  2. Rare (Bleu): In dit stadium is het vlees gedeeltelijk gaar. De binnenkant is nog rood en het vlees voelt veerkrachtig aan wanneer je erop drukt. Het midden is warm, maar niet heet.
  3. Medium Rare (Saignant): Dit is het meest populaire stadium voor steaks. Het vlees heeft een roze midden met een donkerdere korst. Het voelt enigszins veerkrachtig aan en begint sappen te produceren.
  4. Medium (À Point): Het vlees is nu grotendeels gaar met een roze binnenkant. De textuur wordt steviger en de sappen beginnen duidelijker te verschijnen.
  5. Medium Well (Cuit): In dit stadium is het vlees bijna helemaal gaar, met slechts een vleugje roze in het midden. Het vlees is steviger en sappen zijn zichtbaar.
  6. Well Done (Bien Cuit): Bij deze gaarheid is het vlees volledig doorbakken, met een bruinachtig binnenste en een stevige textuur. Het produceert geen sappen meer.

Met deze tips en tricks zorg je er eenvoudig voor dat het vlees van de barbecue gaar is op het moment dat je deze van de grill haalt. Zo voorkom je dat het vlees weer terug moet of dat je overgaar vlees moet weggooien.