Home / BBQ Technieken en Tips / Verschil tussen rubs en marinades: wanneer gebruik je ze?
Moet je nu rubs of marinades gebruiken?

Verschil tussen rubs en marinades: wanneer gebruik je ze?

Ken jij het verschil tussen rubs en marinades? Beiden zijn namelijk twee van de veel voorkomende methoden om gerechten extra smaak en textuur te geven. Maar wat is dan het verschil en welke moet je nu precies gebruiken?

Laten we deze smaakmakers eens vergelijken en zo ontdekken hoe ze het beste passen bij verschillende soorten gerechten.

Wat zijn rubs en marinades?

Laten we allereerst beginnen met het begrijpen van de basisprincipes. Rubs en marinades zijn twee verschillende manieren om smaak toe te voegen aan je vlees, vis, groenten en andere ingrediënten voordat je ze op de BBQ plaatst. Er is wel een verschil in gebruik van rubs en marinades.

Rubs zijn droge mengsels van kruiden, specerijen, zout, suiker en andere smaakstoffen. Ze worden rechtstreeks op het voedsel gewreven, waardoor een smaakvolle coating ontstaat die aan het oppervlak blijft plakken.

Marinades, aan de andere kant, zijn vloeibare mengsels die ingrediënten zoals olie, azijn, citrussap, kruiden en specerijen combineren. Het eten wordt in marinades ondergedompeld en absorbeert zo de smaken terwijl het enige tijd in de vloeistof wordt bewaard.

Rubs en marinades: verschil in smaak en textuur

Een van de belangrijkste verschillen tussen rubs en marinades is hoe ze de smaak en textuur van voedsel beïnvloeden.

Rubs worden meestal gebruikt voor het toevoegen van smaak aan het oppervlak van voedsel. Ze vormen een knapperige korst wanneer ze opwarmen op de BBQ, waardoor je vlees of groenten die heerlijke, hartige smaak krijgen met een lichte crunch. Rubs zijn geweldig voor gerechten zoals spareribs, kippenvleugels of gegrilde groenten.

Marinades daarentegen hebben de neiging om dieper in voedsel door te dringen. Ze maken je gerechten vaak malser en voegen smaak toe van binnenuit. Marineren is ideaal voor vlees, zoals steaks, die enige tijd nodig hebben om diep doordrenkt te raken met smaak. Het zuur in marinades helpt ook bij het afbreken van eiwitten, wat weer leidt tot sappiger en malser vlees.

AspectRubsMarinades
Textuur op het oppervlakKnapperigZachter
Snelheid van smaaktoevoegingOnmiddellijkVereist marineren
Diepte van smaakOppervlakkigerDiep
Geschikt voorDunne stukken vlees, groentenDikke stukken vlees, pluimvee

De snelheid van smaaktoevoeging

Een ander verschil is de snelheid waarmee rubs en marinades smaak aan je gerechten toevoegen. Rubs leveren onmiddellijk smaak, terwijl marinades wat meer tijd vergen.

Rubs werken als een directe smaakbom. Zodra je ze op je voedsel aanbrengt, krijg je meteen die heerlijke smaak. Dit maakt rubs ideaal voor last-minute BBQ-sessies wanneer je geen tijd hebt om te marineren.

Marinades daarentegen vereisen geduld. Het inweken van voedsel in een marinade kan variëren van enkele uren tot een hele nacht, afhankelijk van het type ingrediënt. De smaak is subtieler in het begin, maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt deze dieper en intenser.

Wanneer gebruik je rubs en marinades?

Nu we de verschillen kennen is het tijd om te kijken naar het juiste gebruik van rubs en marinades. In principe hangt dit af van het soort voedsel en het gewenste resultaat:

  • Gebruik rubs wanneer je snel smaak en een knapperig oppervlak wilt, ideaal voor vlees zoals spareribs, kip, en groenten.
  • Kies marinades wanneer je vlees malser en rijker van smaak wilt maken, perfect voor steaks, varkensvlees of pluimvee.

Een handige vuistregel is dat rubs goed werken voor dunne of kleine stukken voedsel, terwijl marinades beter geschikt zijn voor dikkere stukken vlees die meer tijd nodig hebben om te marineren.


Of je nu kiest voor rubs of marinades, beide smaakmakers kunnen je BBQ-gerechten naar een hoger niveau tillen. Experimenteer vooral met beide en ontdek welke het beste bij je smaak en voorkeuren past. En wie zegt nu dat je ze niet gewoon allebei kunt gebruiken voor een smaakvolle en sappige BBQ-ervaring.