Home / BBQ Technieken en Tips / Barbecue in de winter: Genieten in het koude seizoen
Ga eens voor de barbecue in de winter

Barbecue in de winter: Genieten in het koude seizoen

Het koude weer mag je er natuurlijk niet van weerhouden om te genieten van heerlijk gegrild eten. Terwijl velen hun barbecues in de winter opbergen, zijn er enkele doorgewinterde grillmeesters die de kou omarmen en blijven barbecueën, ongeacht het seizoen.

Als je geïnteresseerd bent in barbecueën in de winter, lees dan vooral verder!

De grote uitdaging van de barbecue in de winter

Winterbarbecueën biedt een unieke set uitdagingen die je niet tegenkomt bij warmere temperaturen. Het grillen bij vriestemperaturen vereist namelijk wat extra planning en moeite. De beloning van smaakvol gegrild eten rechtstreeks van de grill naar je winterse eettafel is daarentegen absoluut de moeite waard. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij een winterbarbecue:

  1. Kies het juiste moment: Zorg ervoor dat je een heldere dag uitkiest voor je winterse grillavontuur. Barbecueën in de sneeuw kan best wel pittoresk zijn, maar als het weer te extreem is, kan het juist weer een uitdaging zijn.
  2. Zorg voor voldoende brandstof: Bij kouder weer heb je mogelijk wat extra brandstof nodig. Zorg er daarom voor dat je voldoende houtskool, briketten of gas hebt om de grill op de juiste temperatuur te houden.
  3. Houd de grill beschut: Plaats je grill op een beschutte plek om deze te beschermen tegen de wind. Dit helpt de temperatuur onder controle te houden.
  4. Isolatie is de sleutel: Overweeg het gebruik van een grilldeksel of zelfs een barbecue-isolatiehoes om de warmte vast te houden.
  5. Voorbereiding is alles: Zorg ervoor dat je al je benodigdheden klaar hebt voordat je begint. Het kan ongemakkelijk zijn om heen en weer te lopen tussen de keuken en de grill in de kou.

Ga voor de winterse BBQ-recepten

Hoewel veel van de klassieke barbecuegerechten het hele jaar door kunnen worden bereid, zijn er ook winterse favorieten die je kunt proberen. Denk aan geroosterde groenten, winterse stoofschotels en warme soepen die je op de grill kunt bereiden. Een favoriet is gegrilde pompoensoep, waarbij je de pompoen eerst op de grill roostert voor die extra rokerige smaak.

Winterse gezelligheid

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van barbecueën in de winter is toch wel de gezelligheid. Terwijl je buiten staat te grillen, kun je genieten van de frisse winterlucht en de geur van het brandende houtskool of de smeulende houtsnippers. Als het eten vervolgens klaar is, breng je de gegrilde gerechten naar binnen, waar je familie en vrienden wachten in een warme en uitnodigende omgeving. Een goed bereide winterse barbecue kan daarom zeker wel een gevoel van trots en voldoening geven dat moeilijk te verslaan is.


Barbecueën in de winter kan een prachtige en bevredigende ervaring zijn. Met de juiste voorbereiding en enkele slimme technieken kun je genieten van heerlijke gegrilde gerechten, zelfs als de temperaturen dalen.