Home / BBQ Technieken en Tips / De meest voorkomende BBQ problemen: zo los je ze zelf op

De meest voorkomende BBQ problemen: zo los je ze zelf op

Laten we eens kennis maken met de meest voorkomende BBQ problemen en vooral ontdekken hoe je ze zelf kunt oplossen. Want laten we eerlijk zijn: er is helaas niets zo frustrerend als wanneer het grillen niet zo loopt je had gepland.

Daar gaat je vooruitzicht op een avond vol met smaakvolle gegrilde gerechten. Het zag er aanvankelijk zo mooi uit, maar helaas loopt het toch anders dan je vooraf had bedacht. Geen zorgen, vrijwel iedereen heeft wel eens te maken gehad met BBQ problemen. Gelukkig is er voor elk probleem wel een oplossing! Laten we daarom eens gaan naar de meest voorkomende problemen bespreken en zien hoe je ze kunt oplossen.

1. Het vlees brandt snel aan

Het kan ontmoedigend zijn om je vlees te zien veranderen in een zwartgeblakerde massa. De oorzaak? Meestal gaat het om een te hoge temperatuur of te veel directe hitte. Los het probleem op door de kolen in de bbq te verplaatsen of door de gasvlammen lager te zetten. Een vleesthermometer kan ook helpen om de juiste garing te controleren.

2. Onregelmatige hitte op de grill

Niet alle delen van je grill hebben dezelfde temperatuur, wat resulteert in ongelijkmatig gegaard vlees. Plaats voedsel met verschillende kooktijden op de juiste plek op de grill. Leer je grill vooral beter kennen om de hete en de koele zones te identificeren.

3. Voedsel blijft plakken aan het rooster

Het kan een uitdaging zijn om je sappige burger van het rooster af te krijgen zonder dat deze uit elkaar valt. Om dit probleem op te lossen investeer je het beste in een goede grillborstel om het rooster van de bbq schoon te houden. En daarnaast gebruik je het beste plantaardige olie op een doek om het rooster in te vetten voordat je begint te grillen.

4. Smaakproblemen met het eten

Soms smaakt je BBQ-gerecht niet zoals verwacht. De oorzaak kan variëren van slechte marinades tot te veel of te weinig kruiden. Experimenteer met verschillende kruiden en marinades en let op de hoeveelheid zout en peper die je gebruikt.

5. Te veel rookontwikkeling

Rook kan een geweldige smaak geven, maar een overvloed kan je gerechten echter bederven en het is mogelijk zelfs ongezond. Te veel rook is een BBQ probleem wordt vaak veroorzaakt door het gebruik van vochtige houtsnippers of te veel vetdruppels die op de kolen vallen. Gebruik daarom droge houtsnippers en probeer de vetdruppels te minimaliseren.

6. Onvoldoende warmte

Soms kan het lijken alsof je grill gewoon niet heet genoeg wordt. De oorzaak kan een verstopte gasbrander of een onjuiste luchttoevoer zijn. Zorg er dus voor dat de branders of kolen schoon zijn en controleer de luchtstroomregelaars om de hitte te verhogen.

7. Te veel vetvlammen

Als vet van je vlees op de kolen of branders druipt, kunnen vlammen ontstaan die je gerecht kunnen verpesten. Vetvlammen zijn een probleem dat veel voorkomt bij de bbq. Gebruik daarom een lekbak om het vet op te vangen of kies voor magerder vlees om vetvlammen te voorkomen.

8. Onveilige hantering

BBQ’en kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent. Gebruik lange tangen en handschoenen om brandwonden te voorkomen. Houd vooral ook kinderen en huisdieren uit de buurt van de grill en zorg ervoor dat je een brandblusser bij de hand hebt.


Het geheim van succesvol grillen op de BBQ ligt vooral in het begrijpen van deze veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen. Dus laat je zeker niet ontmoedigen als er iets misgaat. Met wat oefening en deze tips, ben je de bbq snel meester!