Home / BBQ Technieken en Tips / Hoe gezond is een barbecue eigenlijk?
Zo maak je een bbq gezond

Hoe gezond is een barbecue eigenlijk?

Denk je aan een barbecue, dan denk je waarschijnlijk aan sappige steaks, smaakvolle hamburgers en gegrilde worstjes. Is barbecueën eigenlijk wel gezond?

In deze blogpost neem ik je mee in de vraag: is een bbq wel gezond? En hoe kun je dan genieten van al dat lekkers van de grill, zonder dat je gezondheid daar heel erg onder lijdt. Natuurlijk gaat het vooral om de balans en het vooraf nadenken. In principe zijn de mogelijkheden van de bbq eindeloos en je kunt daarin positieve keuzes maken.

Allereerst: zo maak je de bbq gezonder

Door andere keuzes te maken kun je de barbecue gezonder maken. Ga niet voor heel vet vlees en het achterwege laten van bijvoorbeeld groenten. Bij het grillen ben je vooral geneigd om te gaan voor veel vlees en weinig vitaminen. Dat is natuurlijk best zonde, want je kunt er eigenlijk veel gezonders meer uit de bbq halen.

 1. Groenten op de grill: Een van de meest gezonde aspecten van barbecueën is dat het een geweldige manier is om groenten te bereiden. Paprika’s, courgette, champignons, asperges en maïskolven kunnen allemaal met succes op de grill worden gegooid. Het grillen van groenten versterkt hun natuurlijke smaak en textuur, waardoor ze nog smakelijker worden.
 2. Mager vlees: BBQ-liefhebbers kunnen kiezen voor mager vlees, zoals kipfilet, kalkoen, of vis. Deze eiwitbronnen bevatten minder verzadigd vet in vergelijking met rood vlees zoals ribeye steak of hamburgers. Mager vlees biedt nog steeds een goede hoeveelheid eiwitten voor spieropbouw en verzadiging.
 3. Kruiden en marinades: Het gebruik van kruiden, marinades en specerijen bij het barbecueën kan je gerechten een smaakvolle boost geven zonder extra calorieën. Knoflook, citroensap, rozemarijn en olijfolie zijn gezonde keuzes om je vlees en groenten op smaak te brengen.
 4. Matig portiegrootte: Een van de voordelen van barbecueën is dat je vaak beter bewust bent van portiegroottes. Omdat je je eigen gerechten klaarmaakt, kun je de controle houden over hoeveel je eet. Dit kan weer helpen om een overmatige calorie-inname te voorkomen.

Dit zijn eigenlijk de uitdagingen

Ondanks de maatregelen die je neemt om een gezonde draai te geven aan de barbecue, kan het toch gebeuren dat er wat uitdagingen zijn. Het gaat bij een bbq niet alleen om wat er op de grill wordt gelegd. Denk bijvoorbeeld eens aan de sauzen of het lekkere stokbrood dat je erbij serveert. Daarnaast is het meestal een gezellig en sociaal samenzijn, waarbij ook de drank niet vergeten is.

 1. Vetdruppels en rook: Tijdens het barbecueën kunnen vetdruppels van het vlees in het vuur vallen en daardoor dus rook creëren. Dit kan weer leiden tot de vorming van schadelijke stoffen die het risico op bijvoorbeeld kanker verhogen. Om dat risico te minimaliseren, kun je vlees selecteren met minder vet en voorkomen dat het vet in open vlammen druipt.
 2. Bijgerechten en sauzen: Bijgerechten zoals aardappelsalade, coleslaw en sauzen kunnen vaak veel calorieën, suiker en verzadigd vet bevatten. Wees matig met deze lekkernijen en kies voor gezondere opties, zoals salades met groenten en magere sauzen.
 3. Alcoholconsumptie: Barbecues gaan vaak hand in hand met alcoholische dranken. Overmatige alcoholconsumptie kan niet alleen leiden tot extra calorieën, maar kan ook je oordeel vertroebelen over portiegroottes en voedselkeuzes. Drink daarom dus met mate.

Enkele tips voor een gezonde BBQ-ervaring

 • Kies voor mager vlees of plantaardige alternatieven.
 • Markeer groenten en fruit als sterren van je barbecue en experimenteer met nieuwe recepten.
 • Voeg veel kruiden en specerijen toe aan je marinades voor extra smaak.
 • Matig je portiegrootte en vul je bord voornamelijk met groenten en mager vlees.
 • Zorg voor evenwicht door bijgerechten met mate te genieten en te kiezen voor gezonde opties.

Conclusie: BBQ’en kan zeker gezond zijn als je bewuste keuzes maakt. Het draait allemaal om balans en het genieten van de smaakvolle geneugten van de grill terwijl je tegelijkertijd zorgt voor je gezondheid. Dus, steek die barbecue aan, nodig vrienden uit en geniet van een heerlijke en gezonde maaltijd in de buitenlucht!