Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ technieken voor een onvergetelijke grillervaring
Gebruik deze bbq technieken om lekker vlees te grillen

BBQ technieken voor een onvergetelijke grillervaring

Als je denkt aan barbecueën, denk je misschien aan simpelweg vlees op de grill gooien en wachten tot het gaar is. Maar wist je dat er talloze BBQ technieken zijn die je kunt gebruiken om je grillspel naar een hoger niveau te tillen?

In deze blogpost neem ik je mee op een reis door enkele essentiële BBQ technieken die van jou een ware grillmeester zullen maken.

1. Direct grillen

Dit is de meest voorkomende BBQ techniek. Je grilt het voedsel direct boven de hete kolen of vlammen. Deze techniek is ideaal voor dunne stukken vlees, zoals spiesjes, hamburgers, steaks en worstjes.

2. Indirect grillen

Bij deze techniek plaats je het voedsel aan de zijkant van de grill, weg van de directe hitte. Dit is perfect voor grotere stukken vlees, zoals hele kippen of ribben. Het indirect grillen zorgt namelijk voor een gelijkmatige garing zonder verbranding.

3. Roken

Roken voegt een heerlijke rooksmaak toe aan je gerechten. Gebruik hiervoor houtsnippers of pellets in een rookdoos om die karakteristieke rookaroma’s te bereiken. Deze barbecue techniek is ideaal voor langzaam garen en voor gerechten zoals brisket of zalm.

4. Reverse sear

Bij deze techniek gril je eerst het vlees op lage temperatuur om het langzaam te garen. Vervolgens schroei je het kort op hoog vuur om zo een knapperige korst te creëren. Dit resulteert in sappig vlees met een heerlijke smaak.

5. Marinades en rubs

Marinades en rubs zijn geweldige BBQ technieken om smaak toe te voegen aan je gerechten. Marinades worden gebruikt om vlees te laten marineren voordat het wordt gegrild, terwijl rubs droge kruidenmengsels zijn die op het vlees worden gewreven voor het grillen.

6. Spit-roasting

Bij deze techniek wordt het voedsel aan een spit geregen en langzaam boven het vuur gedraaid. Hiermee bereik je gelijkmatige garing en een knapperige buitenkant. Perfect voor hele kippen, lam of varken.

7. Plankgrillen

Bij plankgrillen leg je het voedsel op een cederhouten plank die op de grill wordt geplaatst. Hierdoor krijgt het een heerlijke rokerige smaak en blijft het sappig.


Deze BBQ technieken zijn uiteraard slechts het topje van de ijsberg als het gaat om grillen. Het is vooral belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke technieken het beste bij je passen en welke smaakcombinaties je het lekkerst vindt.

Dus of je nu een beginnende grillmeester bent of een doorgewinterde BBQ-professional, het beheersen van deze technieken zal je grillavonturen naar een hoger niveau tillen en je gasten keer op keer versteld doen staan.