Home / BBQ Technieken en Tips / Dit is de BBQ-techniek die iedereen vergeten is!
De vergeten barbecue-techniek: indirect grillen

Dit is de BBQ-techniek die iedereen vergeten is!

Barbecueën is meer dan alleen het grillen van vlees en groenten op een open vlam. Het is een kunst die draait om techniek, smaak en het delen van geweldige maaltijden met vrienden en familie. Maar wist je dat er één essentiële BBQ-techniek is die vaak wordt vergeten, maar een enorm verschil kan maken in de smaak van je gerechten?

Laten we eens duiken in deze vergeten BBQ-techniek en ontdekken hoe je deze kunt toepassen voor een onvergetelijke BBQ-ervaring.

De vergeten BBQ-techniek: indirect grillen

De vergeten BBQ-techniek waar we het over hebben, is “indirect grillen.” Veel mensen zijn geneigd om hun voedsel rechtstreeks boven de hete kolen te plaatsen en het te grillen, maar indirect grillen is een methode waarbij je het voedsel niet rechtstreeks boven de vlammen plaatst. In plaats daarvan creëer je twee zones op je grill: een hete zone met gloeiende kolen en een koude zone zonder kolen eronder.

Waarom indirect grillen?

Indirect grillen heeft verschillende voordelen en daarom is het zonder dat deze barbecue-techniek is vergeten.:

  1. Gelijkmatige garing: Het voorkomt dat voedsel verbrandt aan de buitenkant terwijl het nog rauw is van binnen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en sappiger vlees.
  2. Minder vlammen: Het minimaliseert de kans op vlammen die je voedsel kunnen verbranden en een onaangename rooksmaak kunnen veroorzaken.
  3. Meer controle: Het geeft je meer controle over de temperatuur en de kooktijd, waardoor je verschillende soorten voedsel tegelijkertijd kunt bereiden.

Hoe indirect grillen

  1. Bereid de kolen voor: Start je houtskool of briketten zoals je normaal zou doen. Als ze gloeien, verdeel je ze aan één kant van de grill om een hete zone te creëren.
  2. Plaats het voedsel: Leg het voedsel op het rooster boven de koude zone, weg van de hete kolen. Sluit het deksel van de grill om de warmte vast te houden.
  3. Controleer de temperatuur: Pas indien nodig de luchttoevoer aan om de temperatuur te regelen. Dit kan gedaan worden door de luchtgaten in de grill aan te passen.
  4. Keer het voedsel om: Tijdens het koken moet je het voedsel af en toe omdraaien om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaart.

Wat kun je grillen met deze vergeten bbq-techniek?

Bijna alles! Indirect grillen is ideaal voor grote stukken vlees zoals hele kippen of spare-ribs. Je kunt ook groenten, vis en zelfs desserts indirect grillen. Deze vergeten barbecue-techniek is dus een veelzijdige techniek die je kunt gebruiken voor een breed scala aan gerechten.


De vergeten BBQ-techniek van indirect grillen is dus een krachtig hulpmiddel om zo de smaak en textuur van je barbecuegerechten te verbeteren. Het helpt je tevens om gelijkmatig gegaarde, sappige en heerlijke maaltijden te bereiden.