Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ Rubs: Dit is alles wat je moet weten voor een smaakexplosie

BBQ Rubs: Dit is alles wat je moet weten voor een smaakexplosie

Het BBQ-seizoen is weer in volle gang, en dat betekent dat het tijd is om je grillvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Eén goede manier om dit te doen, is door te experimenteren met BBQ rubs. Maar wat zijn BBQ rubs, en waarom zou je ze in je grillrepertoire moeten opnemen?

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op barbecue rubs, hun ingrediënten, en hoe je ze kunt gebruiken om een smaakexplosie op je bord te creëren.

Wat zijn BBQ rubs?

BBQ rubs zijn droge mengsels van kruiden, specerijen en soms suiker die worden gebruikt om vlees, gevogelte, vis en groenten op smaak te brengen voordat ze op de grill gaan. Ze dienen niet alleen om smaak toe te voegen, maar ook om een heerlijke korst te vormen op het oppervlak van het voedsel. Barbecue rubs kunnen variëren van zoet tot pittig en van mild tot intens.

De ingrediënten

BBQ rubs kunnen een complexe mix van ingrediënten bevatten. Enkele veel voorkomende ingrediënten in rubs zijn:

  • Chilipoeder: Voor warmte en pit
  • Paprikapoeder: Voor kleur en smaak
  • Knoflookpoeder: Voor diepte en aroma
  • Uiengranulaat: Voor zoetheid en smaak
  • Bruine suiker: Voor zoetheid en karamelisatie
  • Zout en peper: Voor balans en kruidigheid

Hoe gebruik je barbecue rubs

Het gebruik van BBQ rubs is eigenlijk vrij eenvoudig. Bestrooi het vlees, de vis of de groenten royaal met de rub en wrijf het kruidenmengsel daarna in het oppervlak. Laat het voedsel vervolgens rusten voordat je het op de grill plaatst. Dit rusten stelt de rub namelijk in staat om diep in het voedsel door te dringen en daarmee smaak toe te voegen. Voor de beste resultaten kun je de rub enkele uren tot een nacht van tevoren aanbrengen.

Waarom BBQ rubs gebruiken?

BBQ rubs voegen smaak en karakter toe aan je gerechten. Ze kunnen een subtiele kruidige smaak geven aan kip, een zoet accent aan varkensvlees, of een pittige kick aan rundvlees. Het gebruik van rubs geeft je bovendien de vrijheid om te experimenteren met smaken en vooral ook om je gerechten aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.

Een ander voordeel van barbecue rubs is dat ze een smakelijke korst op je gerechten creëren. Deze korst, ook wel bekend als de “bark,” voegt textuur en smaak toe aan je vlees. Het zorgt voor die knapperige buitenkant die velen van ons associëren met geweldige barbecue.

Zelf rubs maken

Hoewel er talloze commerciële BBQ rubs beschikbaar zijn, kun je natuurlijk ook je eigen rubs maken. Dit stelt je bovendien in staat om de smaken en hittegraad naar wens aan te passen. Experimenteer daarom met verschillende kruiden, specerijen en suikers om zo je persoonlijke signatuurrub te creëren.


In een notendop zijn barbecue rubs de geheime wapens voor jou als (aankomend) grillmeester. Het brengt jouw avontuur achter de bbq naar een hoger niveau. En dat gebeurt door het toevoegen van smaak en textuur aan je gerechten.