Home / BBQ Technieken en Tips / De Dutch oven, ga aan de slag met slow cooking op de BBQ
Een dutch oven in het vuur

De Dutch oven, ga aan de slag met slow cooking op de BBQ

BBQ’en is een veelzijdige en bevredigende culinaire ervaring. Terwijl de meesten van ons meteen denken aan het grillen van steaks en hamburgers, is er een andere benadering van barbecueën die steeds populairder wordt: het gebruik van een Dutch oven. Dit veelzijdige gietijzeren kooktoestel opent de deur naar een wereld van slow cooking en smaakvolle gerechten.

Wat is een Dutch oven?

Een Dutch oven is een zware, gietijzeren pan met een goed passend deksel. Het wordt vaak gebruikt voor langzaam koken, sudderen, stoven en bakken. Het is een ideale keuze voor gerechten die langere tijd op een lage temperatuur moeten worden bereid.

Het BBQ’en op deze manier biedt verschillende voordelen. Allereerst kun je een breed scala aan gerechten bereiden, van stoofschotels tot soepen en zelfs desserts. Het gietijzer houdt de warmte gelijkmatig vast, waardoor je gerechten gelijkmatig gaar worden.

Een ander voordeel is dat je kunt experimenteren met verschillende kooktechnieken. Je kunt roosteren, bakken, braden en stoven, allemaal in één kooktoestel.

Hoe werkt het barbecueën met een Dutch oven?

Het barbecueën met een Dutch oven vereist wat geduld, maar de beloning is meestal wel een smaakvolle en sappige maaltijd. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

  1. De voorbereiding: Begin met het voorverwarmen van je Dutch oven op de barbecue. Plaats kolen of briketten onder en boven de pot om de gewenste temperatuur te bereiken. Het aantal kolen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je pan en het gerecht dat je bereidt.
  2. Kies je gerecht: Dutch ovens zijn perfect voor stoofschotels, soepen, stoofpotten en zelfs desserts. Kies een recept dat bij je smaak past.
  3. Voeg ingrediënten toe: Voeg je ingrediënten toe en denk ook aan de toevoeging van vloeistoffen toe zoals bouillon, wijn of water om een heerlijke saus te creëren.
  4. Plaats op de barbecue: Zodra alles op temperatuur is, plaats je de gietijzeren pan op de barbecue. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de temperatuur constant blijft.
  5. Geduld is een schone zaak: Op deze manier barbecueën met een is een langzaam proces. Laat je gerecht rustig sudderen terwijl de smaken zich ontwikkelen. Het kan enkele uren duren, afhankelijk van wat je maakt.
  6. Geniet van het resultaat: Als het gerecht klaar is, dan is het tijd om te genieten van de heerlijke aroma’s en smaken.

Een populair BBQ-gerecht voor slow cooking

Een populaire Dutch oven BBQ-gerecht is pulled pork. Je marineert het varkensvlees met kruiden en laat het vervolgens langzaam garen. Het resultaat is ongelooflijk mals vlees dat uit elkaar valt met een rijke rooksmaak.

Ga aan de slag met Dutch oven BBQ

Om te beginnen met het Dutch oven BBQ’en, heb je een Dutch oven, houtskool en enkele basis BBQ-accessoires nodig. Plaats de kolen onder en boven de gietijzeren pan om de gewenste temperatuur te bereiken. Experimenteer met recepten en kooktijden om de perfecte maaltijd te bereiden.


BBQ’en met een Dutch oven voegt een nieuwe dimensie toe aan je barbecue-avonturen. Het is de perfecte keuze als je door middel van slowcooking dus wat langzamer wilt koken en nieuwe smaken wilt ontdekken.