Home / BBQ Menu en recepten / Essentiële tips voor smakelijke bijgerechten bij de BBQ
Enkele bijgerechten voor de BBQ

Essentiële tips voor smakelijke bijgerechten bij de BBQ

Een barbecue is niet compleet zonder een reeks smakelijke bijgerechten. Deze toevoegingen zijn niet alleen een aanvulling op de hoofdgerechten, maar kunnen ook op zichzelf staan als hoogtepunten van de maaltijd.

In deze blogpost verkennen we verschillende tips en ideeën voor het bereiden van bijgerechten die jouw volgende barbecue onvergetelijk maken.

1. Het belang van variatie

Een succesvolle BBQ biedt iets voor iedereen. Dit betekent variëren in smaak, textuur en kleur. Denk bijvoorbeeld aan een frisse, knapperige coleslaw, een rijke, romige aardappelsalade en een pittige, gegrilde maiskolf. Deze variatie zorgt niet alleen voor een visueel aantrekkelijk aanbod, maar biedt ook verschillende smaken en texturen die de gegrilde hoofdgerechten aanvullen.

2. Gebruik seizoensgebonden ingrediënten

Seizoensgebonden ingrediënten zijn niet alleen verser en smaakvoller, maar zijn vaak ook goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar. In de zomer zijn bijvoorbeeld verse kruiden, tomaten, courgette en paprika’s perfect voor salades of als gegrilde groenten. Door gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft, geef je jouw bijgerechten voor bij de BBQ een extra dimensie van versheid.

3. Voorbereiding is sleutel

Veel bijgerechten kunnen van tevoren worden bereid. Salades kunnen de avond ervoor in de koelkast worden gezet om de smaken te laten mengen. Bijgerechten zoals bonensalades of aardappelsalades worden vaak beter naarmate ze langer staan. Dit niet alleen bespaart tijd tijdens de barbecue zelf, maar verbetert ook de smaak van de gerechten.

4. Maak gebruik van de grill

Bijgerechten voor bij de BBQ hoeven niet altijd koud te zijn. Gegrilde groenten zijn een fantastische aanvulling op elke barbecue. Snijd groenten in grote stukken of plakken, bestrijk ze licht met olie en grill ze tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Dit brengt de natuurlijke zoetheid van de groenten naar voren, wat een perfect contrast kan vormen met zwaardere BBQ-gerechten.

5. Denk aan de dressings en sauzen

Een eenvoudige vinaigrette of een yoghurtdressing kan een gewone salade transformeren in een memorabel bijgerecht. Experimenteer met kruiden zoals dille, basilicum of koriander om een unieke twist aan je dressings te geven. Sauzen zoals tzatziki, hummus of een zelfgemaakte BBQ saus kunnen ook dienen als zowel dips als smaakversterkers voor je bijgerechten.

6. Bied opties voor alle dieetvoorkeuren

Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende dieetvoorkeuren. Zorg voor glutenvrije, veganistische of vegetarische opties, zodat iedereen kan genieten van het feest. Bijgerechten zoals tabouleh, falafelballetjes, of een quinoasalade zijn uitstekende opties die iedereen kan waarderen.


Het bereiden van de perfecte bijgerechten voor je barbecue kan net zo bevredigend zijn als het grillen zelf. Met deze tips zorg je ervoor dat je bijgerechten net zo memorabel zijn als het hoofdgerecht. Dus, stook die grill op, en laat het feest beginnen!