Home / BBQ Technieken en Tips / Tips voor het effectief doven van de bbq
Het doven van de bbq

Tips voor het effectief doven van de bbq

Barbecueën is niet natuurlijk alleen een culinair genot; het is ook belangrijk om de veiligheid te waarborgen, zelfs nadat je van heerlijk gegrild voedsel hebt genoten. Het doven van de bbq is een cruciale stap om eventuele ongelukken en schade te voorkomen.

Hier zijn enkele waardevolle tips om je barbecue veilig en effectief te doven.

Sluit de brandstoftoevoer

Voordat je echt begint met het doven van de BBQ, is het eerst essentieel om de brandstoftoevoer af te sluiten. Als je een gasbarbecue hebt, draai dan de gaskraan dicht. Bij een houtskool- of brikettenbarbecue sluit je de luchttoevoer af en plaats je de deksel.

Laat het deksel gesloten

Bij houtskool- of brikettenbarbecues helpt het sluiten van het deksel om de zuurstoftoevoer te verminderen, wat weer essentieel is voor het doven van de vlammen in de bbq. Laat het deksel vooral gesloten totdat je zeker weet dat het vuur ook echt gedoofd is.

Wacht geduldig bij houtskool/briketten BBQ’s

Geef de kolen in de barbecue echt goed de tijd om volledig te doven. Dit kan namelijk wel even duren, vooral als je veel kolen hebt gebruikt. Geduld hebben is daarom de sleutel tot een veilige afsluiting. Forceer daarom nooit het proces door water toe te voegen, wat een gevaarlijke reactie kan veroorzaken. Daarnaast kan water zorgen voor schade aan de barbecue en dat is juist iets dat je niet wilt.

Gebruik een blusdeken bij noodsituaties

In geval van een kleine vlam uit de bbq die moeilijk te doven is, houd een blusdeken bij de hand. Plaats deze voorzichtig over de vlammen om het zo zuurstof te ontnemen en daarmee het vuur te doven.

In uiterste gevallen, wanneer het dus echt essentieel is om snel te handelen, kun je een emmer water gebruiken om het vuur in de barbecue te doven. Doe dit echter voorzichtig om zo te voorkomen dat hete stoom ontstaat.

Controleer op nagloeiende resten

Voordat je je barbecue echt volledig afsluit, controleer eerst op nagloeiende resten. Dit is essentieel bij houtskool- of brikettenbarbecues. Roer de as hierbij voorzichtig door om er zo voor te zorgen dat er geen smeulende kolen achterblijven. Zo garandeer je dat de barbecue echt goed gedoofd is.

Opslag van gasflessen

Bij gasbarbecues, zorg je ervoor dat de gasflessen veilig zijn opgeborgen. Sluit altijd de gastoevoer goed af en bewaar de flessen op een koele, geventileerde plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hitte.


Door deze eenvoudige maar effectieve stappen te volgen, kun je je barbecue op een veilige manier doven en voorbereiden op de volgende culinaire avonturen. Een veilige afsluiting zorgt niet alleen voor gemoedsrust, maar verlengt ook de levensduur van je barbecue.