Home / BBQ Technieken en Tips / De BBQ aansteken: tips voor een perfecte start
De BBQ aansteken met een starter

De BBQ aansteken: tips voor een perfecte start

Herken je dat gevoel in de zomer, waarbij de warme temperatuur roept tot het aansteken van de BBQ. Toch weet ik uit ervaring dat het soms een uitdaging zijn om de barbecue een goede start te geven.

In deze blogpost neem ik je mee met handige tips en trucs om het aansteken van de barbecue een ware kickstart te geven.

De barbecue aansteken: wat heb je nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk, verzamel daarom eerst alles wat je nodig hebt voordat je echt begint met het aansteken.

  • Houtskool of briketten: Kies je favoriete brandstof, afhankelijk van je voorkeur voor hitte en smaak.
  • Aanmaakblokjes of een starter: Voor het aansteken van de brandstof.
  • Lucifers of een aansteker: Om de aanmaakblokjes te ontsteken.
  • Grillrooster: Plaats dit boven de brandstof als het eenmaal brandt.

Stap 1: Veiligheid Eerst

Plaats de BBQ altijd op een vlakke ondergrond en zet het weg van brandbare materialen. Daarnaast kun je beter niet onder een boom gaan staan, want dan loop je het gevaar dat overhangende takken in de brand gaan vliegen. Zorg er altijd voor dat de BBQ stabiel staat voordat je deze gaat aansteken.

Stap 2: Luchtcirculatie

Zorg voor voldoende luchtcirculatie door de ventilatieopeningen van de barbecue te openen. Dit zal namelijk helpen om een goede trek te creëren. En die trek is weer essentieel voor het aansteken en onderhouden van het vuur.

Stap 3: Brandstof regelen

Doe de gewenste hoeveelheid houtskool of briketten in de barbecue en verdeel deze zo dat je een gelijkmatige laag hebt. De hoeveelheid brandstof hangt natuurlijk verder ook af van wat je gaat grillen en hoe lang je van plan bent om te gaan barbecueën.

Stap 4: Aansteken van de BBQ

Je kunt voor het aansteken van de barbecue uit verschillende manieren kiezen. Welke jij kiest hangt natuurlijk af van jouw voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van aanmaakblokjes, maar je kunt er ook voor kiezen om een houtskool,- of brikettenstarter te gebruiken. Zelf vind ik een starter wel fijn werken, weinig gedoe en bijna altijd succes.

Aanmaakblokjes:

  1. Plaats enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten.
  2. Steek de aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker.
  3. Laat de blokjes vervolgens volledig branden en wacht tot het moment dat de brandstof bovenaan bedekt is met een grijze aslaag. Meestal duurt duurt ongeveer zo’n 15 tot 20 minuten.

Houtskool,- of brikettenstarter:

  1. Vul de brikettenstarter met houtskool of briketten.
  2. Plaats enkele aanmaakblokjes onderaan de starter en steek ze aan.
  3. Wacht tot de brandstof bovenaan de starter is bedekt met een grijze aslaag, wat meestal 15-20 minuten duurt.
  4. Giet de hete kolen voorzichtig uit in de barbecue.

Stap 5: Gelijkmatige verdeling

Als het goed is, dan heb je voor het aansteken het houtskool of de briketten al gelijkmatig over de barbecue verdeeld. Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een starter, dan kun je ze alsnog verspreiden met behulp van een tang. Een goede verdeling zorgt weer voor een consistente hitte tijdens het grillen.

Stap 6: Voorverwarmen

Plaats na het aansteken van de BBQ het grillrooster boven de kolen en laat het vervolgens enkele minuten voorverwarmen. Hiermee voorkom je vaak al dat het voedsel aan het rooster blijft plakken. Wil je echt zeker zijn, dan kun je het rooster daarnaast ook nog eens invetten.

Stap 7: Grillen maar!

Nu ben je klaar voor het echte werk! De BBQ is goed warm en het rooster is voorverwarmd. Nu is het tijd om het vlees erbij te pakken en te gaan grillen. Vergeet vooral niet om het met veel liefde te draaien, zodat het goed kan garen.

Stap 8: Afsluiten

Als je klaar bent met het grillen, dan is het tijd om het vuur te doven. Je kunt dit vaak al doen door de ventilatieopeningen te sluiten. Soms zijn niet al het houtskool of briketten meegenomen bij het bakken, deze zijn in principe ongebruikt en kunt je eventueel bewaren voor een volgende barbecue.


Ik hoop echt dat je met deze tips zonder al te veel moeite de BBQ kunt aansteken. Het vergt soms wat oefening en vooral ook wat geduld. Zelf heb ik gemerkt dat een goede brikettenstarter al kan helpen om een goede start te maken.