Home / BBQ Menu en recepten / Ultieme gids voor Beer Can Chicken: sappig en smakelijk

Ultieme gids voor Beer Can Chicken: sappig en smakelijk

Beer can chicken is een populaire barbecueklassieker die niet alleen voor een spectaculaire presentatie zorgt, maar ook gegarandeerd sappige resultaten levert. Door een hele kip over een bierblikje te plaatsen en deze langzaam te grillen, wordt de kip van binnenuit gestoomd terwijl het vel heerlijk knapperig wordt.

In de blogpost volg je mijn stap-voor-stap gids om deze showstopper zelf eenvoudig te bereiden.

Wat is de beer can chicken?

Beer can chicken, ook wel bekend als ‘chicken on a throne’ of ‘beer butt chicken’, is een recept dat zijn populariteit in de jaren ’90 in de Verenigde Staten zag groeien, hoewel het vermoedelijk al eerder in verschillende vormen werd bereid.

De techniek van het koken van een kip over een bierblikje heeft wortels in een oudere kooktraditie waarbij vochtige blikken werden gebruikt om vlees vochtig te houden tijdens het grillen. De populariteit van beer can chicken komt vooral door de eenvoud van de methode en de uitstekende resultaten die het biedt.

Door een blikje bier in de kip te plaatsen, wordt het vlees tijdens het koken gestoomd, wat zorgt voor een ongelooflijk sappig resultaat. Bovendien zorgt de staande positie van de kip op de grill voor een gelijkmatige garing en een knapperig vel, terwijl het bier subtiele smaakaccenten toevoegt. Deze grillmethode biedt niet alleen een heerlijke maaltijd, maar ook een spectaculair gezicht en gespreksstof tijdens gezellige barbecuebijeenkomsten.

Dit heb je nodig

Voor het maken van de beer can chicken heb je het volgende nodig.

 • 1 hele kip (ongeveer 1,5 tot 2 kg)
 • 1 blikje bier (330 ml)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels zout
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • Verse kruiden (optioneel, zoals rozemarijn en tijm)

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met de ingrediënten in huis is het tijd om de beer can chicken te gaan voorbereiden. Hierbij maken we onder andere de kip alvast klaar met de kruiden.

 1. Voorbereiden van de kip: Begin met het verwijderen van de ingewanden en het overtollige vet van de kip. Spoel de kip zowel van binnen als van buiten af onder koud water en dep deze daarna grondig droog met keukenpapier.
 2. Kruiden van de kip: Meng in een kom het zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder. Wrijf de buitenkant van de kip in met olijfolie en masseer vervolgens de kruidenmix goed in de huid en in de holte van de kip. Als je verse kruiden gebruikt, plaats deze dan in de buikholte voor extra aroma.
 3. Voorbereiden van het bierblikje: Open het bierblikje en giet ongeveer de helft van het bier uit (je kunt dit drinken of gebruiken voor de saus). Maak met een blikopener nog een paar extra gaten in de bovenkant van het blikje. Dit helpt om de stoom beter te verspreiden tijdens het koken.

Het grillen zelf

Het is nu tijd om de beer can chicken te gaan bereiden. Steek de barbecue vooral aan!

 1. Opzetten van de grill: Bereid je grill voor op indirect grillen en verwarm deze voor op een medium temperatuur, ongeveer 175°C.
 2. Plaatsen van de kip: Schuif de kip over het bierblikje zodat het blikje in de holte van de kip past en de kip rechtop kan staan. Zorg ervoor dat de poten naar beneden wijzen en gebruik deze als een statief om de kip stabiel te houden.
 3. Grillen: Plaats de kip rechtop op het grillrooster, weg van het directe vuur. Sluit het deksel van de grill en laat de kip ongeveer 1,5 tot 2 uur grillen, of tot een vleesthermometer in het dikste deel van de dij 75°C aangeeft.
 4. Rusten en serveren: Haal de kip van de grill en laat deze minstens 10 minuten rusten voordat je het bierblikje voorzichtig verwijdert. Snijd de kip in stukken en serveer.

Beer can chicken is een heerlijke manier om een hele kip te grillen, waarbij het bier subtiele smaaknuances toevoegt die het vlees ten goede komen. Deze methode garandeert niet alleen een sappige kip, maar biedt ook een leuk gespreksonderwerp bij je volgende barbecue. Geniet van je maaltijd!