Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ technieken voor een onvergetelijke grillervaring
Gebruik deze bbq technieken om lekker vlees te grillen

BBQ technieken voor een onvergetelijke grillervaring

Wist je dat er verschillende BBQ technieken zijn voor het bereiden van gerechten op de barbecue? Er is voor elke situatie een passende manier om het te bereiden.

In deze blogpost vertel ik je meer over welke BBQ-technieken er allemaal zijn en hoe je deze verder inzet bij het bereiden van onder andere vlees en groenten.

1. Direct grillen

Dit is de meest voorkomende BBQ techniek. Je grilt het voedsel direct boven de hete kolen of vlammen. Deze techniek is ideaal voor dunne stukken vlees, zoals spiesjes, hamburgers, steaks en worstjes.

2. Indirect grillen

Bij deze techniek plaats je het voedsel aan de zijkant van de grill, weg van de directe hitte. Dit is perfect voor grotere stukken vlees, zoals hele kippen of ribben. Het indirect grillen zorgt namelijk voor een gelijkmatige garing zonder verbranding.

3. Roken

Roken voegt een heerlijke rooksmaak toe aan je gerechten. Gebruik hiervoor houtsnippers of pellets in een rookdoos om die karakteristieke rookaroma’s te bereiken. Deze barbecue techniek is ideaal voor langzaam garen en voor gerechten zoals brisket of zalm.

4. Reverse sear

Bij deze techniek gril je eerst het vlees op lage temperatuur om het langzaam te garen. Vervolgens schroei je het kort op hoog vuur om zo een knapperige korst te creëren. Dit resulteert in sappig vlees met een heerlijke smaak.

5. Marinades en rubs

Wil je echt meer smaak toevoegen aan je bbq-gerechten, dan is de techniek met marinades en rubs aan te raden. Zo gebruik je marinades het beste om vlees te marineren voordat je het gaat grillen. Rubs aan de andere kant zijn droge kruidenmengsels zijn je voor het grillen op het vlees moet wrijven.

6. Spit-roasting

Bij het spit-roasten wordt het voedsel aan een spit geregen, dat vervolgens langzaam boven het het vuur wordt gedraaid. Door het draaien bereik je gelijkmatige garing en een knapperige buitenkant. Deze techniek is erg geschikt voor het bereiden van hele kippen, lam of varken.

7. Plankgrillen

Kies je voor het plankgrillen, dan leg je het te bereiden eten op een cederhouten plank. Het idee van deze bbq-techniek is dat het vlees een rokerige smaak krijgt en waarbij je de sappigheid ervan behoudet.


Eigenlijk zijn deze BBQ technieken slechts het begin, er is gelukkig veel meer te ontdekken en vooral ook te experimenteren. Het is dus aan jou om voor jezelf uit te zoeken welke techniek het beste bij je past en te zien wat werkt.