Toen ik net begon met het grillen op de barbecue snapte ik eigenlijk het nut van het deksel niet zo goed. Natuurlijk zat het deksel er niet voor niets bij en gelukte ontdekte ik al snel de vele voordelen van het gebruik ervan.
In de blogpost neem ik je mee in de redenen waarom jij het deksel van de barbecue niet zomaar weg moet leggen en hoe je deze kunt inzetten voor het optimaal grillen.
1. Behoud van smaak en sappigheid
Als je het deksel op de barbecue doet dan behoud je hiermee de smaak en sappigheid van het vlees en de groenten. Het deksel werkt namelijk als een soort van oven en daarmee zorg je voor een goede en gelijkmatige circulatie van de warmte. Daardoor blijft het vocht in het vlees of de groente behouden en dat zorgt weer dat je gerechten sappig blijven.
2. Betere controle over de temperatuur
Met het deksel op de BBQ regel je de temperatuur veel nauwkeuriger. Je kunt een lagere temperatuur instellen voor langzame, langdurige bereidingen, zoals het roken van vlees, of een hogere temperatuur voor snellere grillactie. Het deksel geeft je dus controle over de hitte, wat weer essentieel is voor het bereiden van diverse gerechten.
3. Rookaroma’s en aromatische houtsnippers
Als je van die heerlijke rookaroma’s houdt, is het deksel je beste vriend. Het stelt je in staat om houtsnippers of -chips toe te voegen voor extra smaak. Deze houtsnippers geven je gerechten een authentieke rooksmaak die je niet kunt bereiken zonder het deksel.
4. Veelzijdigheid in het bakken
Het deksel vergroot verder ook nog eens de veelzijdigheid van je BBQ. Of je nu aan het grillen, roken, bakken of braden bent, het deksel opent een wereld van mogelijkheden. Je kunt zelfs pizza’s bakken op je barbecue met het deksel erop.
5. Minder onderhoud en rook
Het deksel op de BBQ houdt overigens niet alleen maar de warmte en rook binnen, maar het helpt daarnaast ook om de rookontwikkeling te verminderen. Dit betekent minder kans op vlammen en minder onderhoud tijdens het grillen.
Waarom de deksel op de barbecue?
De deksel zit niet voor de sier bij de barbecue en heeft dus ook niet als doel om de bbq mooier op te bergen. Samen gevat zijn dit de 5 voornaamste redenen waarom je de deksel het beste kunt gebruiken:
- Behoud van smaak en sappigheid
- Betere controle over de temperatuur
- Voor rookaroma’s en bij gebruik aromatische houtsnippers
- Het geeft veelzijdigheid in het bakken
- Zorgt voor minder onderhoud en rook
Zoals je ziet is het gebruiken van een deksel op de barbecue geen overbodige luxe. Leg hem dus niet zomaar opzij, maar gebruik hem gewoon eens. Je zult merken dat gerechten beter maken en dat je veel meer controle gaat hebben over de temperatuur. Door het deksel goed te gebruiken kun je zelfs verder gaan met het maken van bepaalde gerechten.