Home / BBQ Technieken en Tips / BBQ in de regen: Tips voor een regenachtige grillervaring
Laat regen niet van invloed zijn op de BBQ

BBQ in de regen: Tips voor een regenachtige grillervaring

De barbecue is een geweldige manier om van heerlijke gerechten en gezelligheid te genieten, maar wat doe je als de regen plotseling begint te vallen? Laat je niet ontmoedigen, want een beetje regen kan je BBQ-plannen niet bederven.

In deze blogpost geef ik je enkele handige tips en overwegingen voor een geslaagde barbecue, zelfs als de hemel grijs en regenachtig is.

1. Locatie en beschutting

Zoek allereerst een geschikte locatie voor je barbecue waar je enige vorm van beschutting kunt vinden. Denk hierbij aan een overdekt terras, veranda, pergola of zelfs een partytent. Dit helpt je namelijk om droog te blijven terwijl je grillt.

2. Kies de juiste BBQ

Als je een gasbarbecue hebt, dan kun je meestal zonder problemen doorgaan. Zeker ook omdat gasgrills over het algemeen beter bestand zijn tegen regen. Als je een houtskoolgrill hebt, zorg dan voor extra beschutting om zo te voorkomen dat het houtskool nat wordt. Overweeg ook het gebruik van een elektrische grillstarter om het vuur snel en veilig aan te steken, zelfs als het regent.

3. Houding en voorbereiding

Het weer kan onvoorspelbaar zijn, dus kleed je vooral gepast aan met waterdichte kleding, schoenen en een waterbestendige jas. Zorg ervoor dat je alle benodigde grillgereedschappen, brandstof en ingrediënten bij de hand hebt voordat je begint. Dit vermindert namelijk de tijd die je in de regen moet doorbrengen.

4. Grill met het deksel dicht

Tijdens het barbecueën in de regen is het essentieel om je grilldeksel zoveel mogelijk gesloten te houden. Dit helpt niet alleen om de regen buiten te houden, maar reguleert ook de temperatuur binnenin de grill, waardoor je gerechten gelijkmatig kunnen garen.

5. Gebruik windbescherming

Als de regen gepaard gaat met harde wind, overweeg dan het plaatsen van een windscherm of gebruik een opklapbare scherm om zo de vlammen en het vuur te beschermen tegen het weer.

6. Serveer onder dak

Richt een overdekte ruimte in waar je gasten kunnen schuilen en comfortabel van hun maaltijd kunnen genieten zonder nat te worden. Zo’n ruimte kan bijvoorbeeld een (grote) partytent zijn.

7. Creëer sfeer met verlichting

Overweeg het ophangen van waterdichte verlichting of het gebruik van lantaarns om een gezellige sfeer te creëren, zelfs op een regenachtige dag of avond.

8. Regenproof recepten

Kies gerechten die goed passen bij een regenachtige dag, zoals stoofschotels, soepen of sappige hamburgers. Deze gerechten zijn niet alleen lekker, maar ze kunnen ook beter omgaan met onverwachte regenbuien.

9. Veiligheid staat voorop

Blijf te allen tijde alert op veiligheidsrisico’s, vooral bij natte omstandigheden. Zorg voor een veilige afstand tussen de grill en de schuilplaats om het risico op brandwonden of rookophoping te minimaliseren. Gebruik ook altijd de juiste gereedschappen om om te gaan met een hete grill, zelfs als het regent.


Met deze uitgebreidere tips in gedachten kun je vol vertrouwen je barbecueplannen voortzetten, zelfs als de regenvalt.