Home / BBQ Menu en recepten / Traybake op de BBQ: Een eenvoudig en smakelijk gerecht
Maak ook eens een traybake op de barbecue

Traybake op de BBQ: Een eenvoudig en smakelijk gerecht

Barbecueën gaat niet alleen over steaks en worstjes; de mogelijkheden zijn eindeloos als je eenmaal de kunst van de traybake onder de knie hebt. Traybakes zijn fantastisch voor als je een voedzame en smaakvolle maaltijd wilt met minimale voorbereiding en opruimwerk.

Of je nu een familiediner organiseert of een casual zomeravond met vrienden, een traybake op de BBQ kan je culinaire repertoire aanzienlijk uitbreiden. Hier leid ik je door het proces van het maken van een perfecte traybake op de barbecue.

Waarom Traybake op de BBQ?

Traybakes zijn de ultieme eenpansgerechten, waarbij vlees, vis of groenten gecombineerd worden met kruiden en sauzen op één enkele bakplaat. Het overbrengen van dit concept naar de BBQ biedt enkele unieke voordelen:

 • Gemak: Alles gaat in één schaal, wat betekent minder rommel en opruimwerk.
 • Veelzijdigheid: Je kunt vrijwel elk ingrediënt gebruiken dat je bij de hand hebt.
 • Smaak: De gesloten omgeving van de BBQ helpt om alle smaken te intensiveren, terwijl de rook een extra smaakdimensie toevoegt.

Ingrediënten en voorbereiding

Je kunt een traybake op barbecue maken met bijna elke combinatie van ingrediënten. Hier is een eenvoudig recept om je te starten:

 • Hoofdingrediënten: Kies voor kipdijen, worstjes, of zelfs stevige vissoorten zoals zalm. Voeg groenten zoals paprika’s, courgettes, uien en aardappels toe.
 • Kruiden en specerijen: Olijfolie, zout, peper, knoflookpoeder, rozemarijn of welke andere kruiden je ook lekker vindt.
 • Extra’s: Citroenschijfjes, olijven, en misschien wat cherrytomaten voor een frisse touch.

Met de ingrediënten in het achterhoofd kun je de volgende stappen zetten om de traybake op de barbecue te bereiden.

 1. Marineren: Meng je hoofdingrediënten met olie en kruiden in een grote kom. Laat dit, indien mogelijk, een paar uur in de koelkast marineren om de smaken te versterken.
 2. Voorverwarmen: Zorg dat je BBQ goed heet is, met een temperatuur rond de 200°C.
 3. Traybake samenstellen: Leg een stuk aluminiumfolie of een speciale BBQ-tray op het grillrooster en verdeel je ingrediënten gelijkmatig uit.
 4. Grillen: Plaats de tray op de BBQ en sluit het deksel. Laat het gerecht ongeveer 30-40 minuten grillen, afhankelijk van je ingrediënten.

Tips voor een perfecte Traybake

 • Gebruik een thermometer: Zorg ervoor dat vlees en vis tot de juiste temperatuur gegaard zijn voor veiligheid en perfectie.
 • Voeg vocht toe: Een klein beetje bouillon of wijn toevoegen onderaan de tray kan helpen om alles sappig te houden en voegt extra smaak toe.
 • Roer af en toe: Dit zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaart en niets aanbrandt.

Een traybake op de BBQ is niet alleen eenvoudig en heerlijk, maar ook een geweldige manier om te experimenteren met smaken en ingrediënten. Het is een perfecte methode om een gezonde, bevredigende maaltijd te bereiden met het unieke genot van buiten koken. Probeer het uit en verras jezelf en je gasten met de eindeloze mogelijkheden van traybake barbecueën.