Home / BBQ Basics / Skottelbraai vs BBQ: Welke grillervaring past bij jou?
Weergave van een skottelbraai, die dus anders werkt dan de traditionele bbq

Skottelbraai vs BBQ: Welke grillervaring past bij jou?

Buiten koken heeft iets magisch; het brengt mensen samen en maakt van elke maaltijd een evenement. Of je nu een fervent barbecueër bent of een liefhebber van het buitenleven, de keuze tussen een skottelbraai en een traditionele BBQ kan soms lastig zijn. Beide methoden hebben hun charme en gebruiksgemak, maar ze dienen verschillende doeleinden en brengen hun eigen sfeer met zich mee.

In deze blogpost vergelijk ik skottelbraai met BBQ om je te helpen bepalen welke het beste bij jouw stijl van buiten koken past.

Wat is een Skottelbraai?

De skottelbraai is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en is ontworpen voor veelzijdig koken. Het hoofdkenmerk van de skottelbraai is de grote, ronde kookplaat die op een gasbrander rust. Deze plaat wordt gebruikt om alles van steaks en worstjes tot roereieren en pannenkoeken te bereiden.

Het is in essentie een draagbare gasgrill, die zich perfect leent voor campinguitjes en picknicks, waarbij de nadruk ligt op eenvoud en veelzijdigheid.

Voordelen van een Skottelbraai:

  • Veelzijdigheid: Je kunt een verscheidenheid aan gerechten bereiden, van ontbijt tot diner.
  • Gemak: De skottelbraai is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten, wat hem ideaal maakt voor reizen.
  • Snelle opwarming: De gasbrander verwarmt de plaat snel, waardoor je binnen enkele minuten kunt beginnen met koken.

Wat is een BBQ?

Een BBQ, ofwel barbecue, is de klassieke keuze voor het grillen van vlees. BBQ’s zijn er in verschillende vormen, waaronder houtskool-, gas- en elektrische grills. Ze zijn bedoeld om vlees langzaam te garen boven een open vuur of hete kolen, wat zorgt voor die unieke rokerige smaak die zo kenmerkend is voor gegrild voedsel.

Voordelen van een BBQ

  • Smaak: Het langzaam garen boven houtskool of houtsnippers geeft een diepe, rokerige smaak die moeilijk te evenaren is.
  • Sfeer: Er gaat niets boven de traditionele ervaring van het barbecueën; het samen zijn rond het vuur, de geur van rook, en de knusheid die het met zich meebrengt.
  • Flexibiliteit in brandstofkeuze: Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor houtskool, hout, of gas.

Skottelbraai vs BBQ: De keuze

De keuze tussen een skottelbraai en een BBQ hangt sterk af van je kookvoorkeuren en -omstandigheden. Als je houdt van kamperen of vaak onderweg bent, dan kan de skottelbraai door zijn draagbaarheid en veelzijdigheid een uitstekende optie zijn. Het biedt de mogelijkheid om een breed scala aan maaltijden te koken met relatief weinig voorbereiding.

Voor degenen die genieten van het ritueel van het traditionele barbecueën en de voorkeur geven aan de rokerige smaak van houtskoolgegrild vlees, is een BBQ waarschijnlijk de betere keuze. BBQ’s zijn ideaal voor achtertuinfeesten en familiebijeenkomsten, waar het koken zelf een centrale sociale activiteit wordt.


Ongeacht je keuze, zowel skottelbraai als BBQ bieden een prachtige manier om te genieten van buiten koken met vrienden en familie. Het belangrijkste is om de optie te kiezen die het beste past bij jouw levensstijl en je culinaire avonturen buiten verrijkt.